Povinné testování ve firmách se může vrátit. Některé na vládu nečekají

Pravidelné testování ve firmách se může při stoupající nákaze zase vrátit.

Pravidelné testování ve firmách se může při stoupající nákaze zase vrátit. Zdroj: Profimedia

Některé firmy testovat ani nepřestaly, například Škoda Auto.
Většina firem je na to připravena.
3
Fotogalerie

Nejdříve žáci, pak zaměstnanci. Byť ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nepočítá v žádném ze scénářů vývoje pandemie s opětovným uzavíráním provozů, nevylučuje, že v hůř postižených regionech se mohou vrátit respirátory na pracoviště i pravidelné testování zaměstnanců. Většina firem, které deník E15 oslovil, je na obnovení povinnosti připravená, některé testovat nepřestaly. Pro firmy by mohlo být případné testování méně nákladné díky proočkovanosti zaměstnanců.

„V rámci Rohlík.cz jsme se vrátili k pravidelnému preventivnímu testování antigenními testy minulé pondělí, a to jak na centrále a skladech, tak u kurýrů,“ řekla tisková mluvčí internetového obchodu s potravinami Denisa Morgensteinová. Na obnovení povinného testování je tak firma podle ní připravená.

Povinnost firem a úřadů plošně testovat zaměstnance byla zrušena na konci června. Pro obnovení by byl podle Vojtěcha důvod v případě týdenního přírůstku 75 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Hospodářská komora apeluje jen na testování v místech se zhoršenou epidemiologickou situací.

Některé firmy v testování zaměstnanců pokračují dobrovolně. Činí tak například automobilka Škoda Auto nebo prodejce vozů Mercedes-Benz. „I přes zrušení této povinnosti jsme se rozhodli ponechat pro všechny možnost nechat se bezplatně otestovat,“ uvedl jednatel společnosti Mercedes-Benz ČR František Mühlfeit. „Zdraví našich zaměstnanců je klíčové pro chod firmy a vyřazení části pracovníků do karantény si nemůžeme dovolit,“ dodal Mühlfeit s tím, že se testování i přes zvýšené náklady firmě vyplatí.

Česká spořitelna šla o krok dál. „Co se týče zaměstnanců, kteří zatím nestihli očkování nebo ho přímo odmítají, zavádíme od září při vstupu na pracoviště povinnost prokázat se negativním testem nebo potvrzením o prodělaném onemocnění covid,“ uvedl mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Možnost dobrovolně se testovat mají i zaměstnanci pražského letiště. Pokud by se případné povinné testování týkalo jen nenaočkovaných pracovníků, bylo by znovuobnovení povinnosti podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové snesitelnější vzhledem k tomu, že je očkováno šedesát procent personálu.

Řada firem nicméně s testováním přestala. Pokud by se povinnost obnovila, řešily by situaci jinak. „V minulosti jsme testovali ve spolupráci s nemocnicí. Pokud by se povinnost testování obnovila, tak bychom nejspíše využili samotestování,“ říká mluvčí výrobce kol Bike Fun International Martin Fajkoš. „Doufáme však, že se povinnost neobnoví,“ dodal.

Výrobce klavírů a pianin Petrof naopak nechce znova organizovat testování. „Tuto povinnost bychom rádi přenesli na neočkované zaměstnance, protože dle našeho názoru měli dostatek možností se nechat očkovat a tím se této povinnosti vyhnout," domnívá se výkonný ředitel firmy Tomáš Brandej, podle kterého je ovšem otázka, zda se testování nebude týkat i očkovaných.

Kvůli administrativní zátěži spojené s testováním zaměstnanců zvažují některé firmy najmutí speciálních agentur, které za úplatu řeší celý testovací proces takzvaně „na klíč“. „Testování jsme dříve prováděli vlastními silami. Pokud by se však mělo v budoucnu znovu testovat, pokusíme se najít firmu, která bude testování provádět kompletně za nás,“ řekl Vojtěch Večeřa, jednatel firmy M+V Auto, která se specializuje na výrobu pohřebních aut.

Některým firmám zbyly nakoupené samotesty. „Kromě testování specializovanou lékařkou jsme využívali i samotesty, které v případě zavedení opatření máme ihned k dispozici," uvedla mluvčí výrobce obuvi Vasky Karolína Ježková.