Přebytek českého zahraničního obchodu stoupl na 13 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Zahraniční obchod Česka loni v listopadu skončil podle předběžných výsledků v přebytku 13,1 miliardy korun, v meziročním srovnání je to o 1,8 miliardy korun více. Výsledek příznivě ovlivnilo hlavně meziroční snížení deficitu obchodu s minerálními palivy.

Informoval o tom Český statistický úřad. Podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky se obchodní bilance České republiky i nadále vyvíjí pozitivně. „Listopadový přebytek ve výši 13,1 miliardy korun byl jen zanedbatelně nižší, než kolik jsme čekali my i trh,“ uvedl Brožka.

Rostoucí srovnávací základna z konce minulého a chybějící dva pracovní dny roku snížily podle analytika meziroční tempa růstu exportu na 3,6 procenta a importu na 3,1 procenta. „Tyto faktory způsobí, že i statistika za průmysl zřejmě vykáže opticky slabé hodnoty, náš odhad průmyslu za listopad činí 1,1 procenta meziročně,“ sdělil Brožka.

Dodal, že na českou obchodní bilanci navíc čím dál tím více pozitivně dopadá pokračující propad cen ropy. Podle statistiků se na celkové bilanci vedle obchodu s minerálními palivy kladně podepsalo i zlepšení výsledku obchodování s nápoji a tabákem.

Vzrostl i přebytek u strojů a dopravních prostředků a surovin. Naproti tomu se ale prohloubil schodek obchodu s chemickými výrobky a snížil se přebytek bilance polotovarů a materiálů.

Ekonomické zpomalení

Přebytek v obchodování se státy Evropské unie se meziročně zvýšil o 3,2 miliardy na 50,4 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 1,3 miliardy na 36 miliard korun. Například export do Ruska byl podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška meziročně nižší o 23 procent.

„Nedařilo se ale ani exportu do dalších zemí jako Rakouska a Slovenska. Je možné, že nižší poptávka po českém zboží z těchto zemí značí tamní ekonomické zpomalení,“ uvedl Sobíšek.

Exportní úspěchy české ekonomiky se podle něj ztenčují. Meziroční zvýšení vývozu strojů a dopravních prostředků v korunovém vyjádření dosáhlo jen 5,7 procenta a poprvé od devalvace koruny z listopadu 2013 nepřekročilo dvojcifernou hranici.