Při odhadu české inflace Brusel silně přestřelil, shodli se analytici

Hypermarket

Hypermarket Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Lepší odhad letošního vývoje české ekonomiky z dílny centrální banky souvisí s poklesem cen ropy a oslabením eura, shodli se analytici. Ti ale nesouhlasí s prognózou Evropské komise, která počítá v tomto roce v České republice s průměrnou inflací 0,8 procenta. Ceny zde podle nich porostou mnohem pomaleji, možná vůbec.

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Podle předpovědi Evropské komise poroste o 2,5 procenta.

„Zvýšení odhadu růstu HDP pro tento a příští rok v eurozóně i v Česku o desetinu až dvě je logickým důsledkem zlevnění ropy a oslabení eura. Oba zmíněné pohyby působí na tempo růstu v eurozóně a Česku pozitivně. Předpokládám, že se i konsensuální odhady růstu, které zůstávají o něco níž, budou posouvat tímto směrem,“ řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Prognóza Evropské komise pro ČR se sice mírně zhoršila, nicméně stále by měl být růst ekonomiky znatelně vyšší než v eurozóně a celé EU, což by mělo pomoci k dalšímu mírnému přiblížení výkonu české ekonomiky k průměru unie,“ uvedl analytik poradenské firmy Deloitte David Marek.

Ekonomika bude koketovat s deflací

Makroekonomická prognóza komise je podle něj realistická ve všech ohledech s výjimkou inflace. „Při poklesu cen ropy, potravin a deflaci v eurozóně to spíše vypadá, že inflace bude nulová či dokonce mírně záporná,“ dodal Marek.

Také analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda předpokládá výrazně silnější deflační tlaky, než s jakými počítá Evropská komise. Její odhad je podle jeho názoru poměrně silně přestřelený.

Vývoj inflace za poslední 3 roky:

„Ekonomika ve skutečnosti bude minimálně v prvních třech čtvrtletích letošního roku koketovat se zabřednutím do deflačního pásma. Celková inflace za celý rok tedy skončí na nule, nebo jen mírně, v řádu nejvýše jedné nebo dvou desetin procenta, nad ní,“ odhadl Kovanda. Co se týče růstu HDP, prognózu EK hodnotí jako mírně optimistickou, předpověď ČNB jako optimistickou.

Platy rozhodně prudce nerostou

S výhledem ČNB asi není třeba příliš polemizovat, míní analytik ČSOB Petr Dufek. Levná ropa, respektive nízké ceny pohonných hmot stlačí českou inflaci do záporu, i když o něco dříve než předpokládá centrální banka.

„Jestli něco obvykle vzbuzuje otázky v případě prognózy ČNB, tak to bývá spíše její relativně vysoký odhad růstu mezd v podnikatelském sektoru. Navzdory devalvaci, pozitivnímu vývoji ekonomiky i zlepšující se situaci na trhu práce zde rozhodně k prudkému růstu mezd nedochází,“ připomněl.

V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,5 procenta a v roce 2016 o 2,8 procenta. Odhad vývoje inflace ČNB výrazně snížila. V případě cenového vývoje počítá ČNB v prvním čtvrtletí roku 2016 s inflací 1,1 procenta a ve druhém čtvrtletí s inflací 1,6 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude v této době již nad inflačním dvouprocentním cílem.