Příjemné překvapení: nezaměstnanost oproti odhadům v září klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Nezaměstnanost v Česku v září klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 7,3 procenta. Bez práce bylo 529 098 lidí, o 6127 méně než v srpnu. Výsledky překonaly odhady, podle nichž měla nezaměstnanost stagnovat. Podle Úřadu práce přispěly k oživení končící dovolené a pokračující sezonní práce. "Zpráva je to ještě pozitivnější v tom, že září bývá standardně měsíc, kdy nezaměstnanost mírně roste," dodal analytik Michal Kozub.

„Letos se trend ale otočil a nezaměstnanost naopak klesla. I když jde o jednu desetinu procentního bodu, tak jde o nemalou změnu,“ dodal Kozub. Počet volných míst se meziměsíčně zvýšil o 1832 na více než 56,5 tisíce.

Meziročně nezaměstnanost klesla o 0,3 procentního bodu a počet volných míst stoupl o 15.134. Nejvyšší byla míra nezaměstnanosti opět v Ústeckém kraji, a to 10,6 procenta. Druhá nejvyšší nezaměstnanost byla v Moravskoslezském kraji, 9,7 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,2 procenta.

„Situace na pracovním trhu se od začátku letošního roku pomalu zlepšuje. Na jedno volné pracovní místo v září připadalo devět uchazečů, což je nejnižší počet od roku 2009,“ upozornil také analytik Miroslav Novák. Podle něj tak úřady práce evidovaly jen 33 tisíc absolventů a mladistvých, což je v meziročním srovnání o 8,1 tisíce méně. Tvorba nových pracovních míst tak dokázala vykompenzovat příliv absolventů.

Z regionů si vedou nejlépe Praha-východ a Prachaticko

Z jednotlivých regionů byla nezaměstnanost nejnižší v okrese Praha-východ (3,4 procenta), na Prachaticku (4,1 procenta) a Pelhřimovsku (4,2 procenta). Nejvyšší podíl nezaměstnaných mělo Mostecko (12,8 procenta), Ústecko (12,5 procenta) a Bruntálsko (12,4 procenta). Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo celkem 65 okresů, nárůst 12. Největší pokles hlásí Pardubicko a Prachaticko, shodně o 3,9 procenta, a naopak největší nárůst Opavsko, o 1,7 procenta.


V říjnu bude nezaměstnanost podle ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové stagnovat, nebo mírně vzrůst, a to kvůli utlumování sezonních prací a ukončování pracovních poměrů na dobu určitou. „S největší pravděpodobností se ale nedostane na loňské hodnoty,“ sdělila.