Ab InBev podal nabídku na SABMiller, akcie přeplatí o polovinu

Pilsner Urquell (ilustrační foto)

Pilsner Urquell (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Aleksander Razumny Nordgarden via Flickr

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev předložila oficiální nabídku na koupi svého menšího rivala SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje, za zhruba 107 miliard dolarů (2,7 bilionu korun). Obě firmy se už v polovině října rámcově dohodly na vytvoření kolosu, který bude vařit téměř třetinu světové produkce piva.

AB InBev zaplatí za většinu akcií svého konkurenta 44 liber za akcii v hotovosti. Je to o zhruba polovinu více než závěrečná cena akcie SABMiller ze 14. září, tedy den předtím, než se objevily spekulace o fúzi. Na této ceně se firmy předběžně dohodly už v říjnu.

Akvizice, kterou ještě musejí schválit regulátoři, by mohla být jednou z největších fúzí v historii. AB InBev odhaduje, že obchod by mohl být dokončen ve druhém pololetí příštího roku. Úspory vzniklé sloučením firma odhaduje na až 1,4 miliardy dolarů ročně.

S fúzí souvisí jiná transakce, ve které americko-kanadský výrobce piva Molson Coors převezme od SABMilleru jeho většinový podíl ve společném podniku MillerCoors. Molson Coors za podíl 58 procent zaplatí 12 miliard dolarů (asi 302 miliard korun). Stane se tak druhým největším pivovarem v USA se čtvrtinovým podílem na trhu, napsal list The Wall Street Journal.

Tato dohoda, jejíž součástí jsou i práva na používání značky Miller na světových trzích, by měla zmírnit obavy, že AB InBev po fúzi ovládne americký trh.

Akcie SABMiller:

Na problémy by ale fúze mohla narazit u čínských regulátorů. V Číně je předním hráčem SABMiller, jehož společný podnik s čínskou China Resources Enterprise vyrábí tamní nejprodávanější značku piva Snow a ovládá podle analytiků 23 procent čínského trhu. Na něm se vypije třetina světové produkce piva, a je tudíž předmětem velkého zájmu. AB InBev zatím nesdělil, jak souhlas čínských regulátorů hodlá zajistit.

„Toto sloučení vytvoří první skutečně globální pivovar,“ řekl podle agentury AP novinářům generální ředitel AB InBev Carlos Brito.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, loni koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě.

Sloučená společnost, jejíž jméno zatím není známo, bude zapsána na burze v Belgii. Sekundární úpisy akcií se uskuteční v Johannesburgu, Mexiku a v New Yorku.