AI: Evropské země vyvážejí do Egypta zbraně i přes zákaz. Včetně Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Cpl. Justin M. Martinez; WikimediaCommons

Dvanáct z osmadvaceti států Evropské unie nerespektuje oficiální zákaz vývozu zbraní a zbrojního zboží z EU do Egypta. Podle agentury DPA to tvrdí mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International (AI) s tím, že mezi hříšníky jsou například Německo, Itálie, Bulharsko a také Česká republika. Ministerstvo zahraničí ČR ale podle svého vyjádření některé vývozy vojenského materiálu do Egypta dosud stále nepovoluje.

Při rozhodování bere ministerstvo do úvahy všechny relevantní faktory včetně mezinárodně právních závazků ČR, vliv na situaci v konkrétní zemi a na bezpečnostní situaci v regionu. „Každý exportní případ je posuzován z pohledu povahy dodávaného vojenského materiálu a jeho koncového uživatele, včetně aspektu, zda může být konkrétní materiál zneužit vládami k represím civilního obyvatelstva, potlačování demonstrací či jiným způsobům potlačování lidských práv,“ sdělil ČTK tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí (MZV).

„V případě Egypta se vývozní politika stala zásadně restriktivnější po událostech v roce 2013 a MZV ČR dosud nepovoluje některé vývozy vojenského materiálu, právě podle výše uvedených zásad,“ uvedlo ministerstvo.

Unijní embargo se týká veškerého vybavení, které by mohlo být použito k vnitřním represím

„“

Každá žádost o zahraniční obchod s vojenským materiálem, včetně vývozu do Egypta, je podle českého ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) posuzována jednotlivě se zřetelem na okolnosti daného případu. Licence k obchodu pak MPO vydává jen, pokud ministerstva vnitra, zahraničí a obrany konstatují, že je obchod v souladu se zahraničněpolitickými zájmy Česka, závazky z mezinárodních smluv a členství v mezinárodních organizacích, veřejným pořádkem, bezpečností obyvatelstva i zabezpečováním obrany republiky, sdělila ČTK Dita Havlíčková z tiskového oddělení MPO.

„Současně je třeba upozornit, že nelze dávat rovnítko mezi obchod s vojenským materiálem a obchod se zbraněmi. Pro ilustraci, od roku 2008 je podle společného seznamu EU vojenský materiál členěn do 22 skupin, a faktický obchod se zbraněmi tvoří jen minoritní část obchodu s vojenským materiálem,“ doplnila. Většinou se podle ní jedná o vývoz radarů, vozidel či letounů nebo výcvik pilotů.

Unijní státy se dohodly na pozastavení licencí na vývoz zbraní do Egypta v roce 2013 poté, co tamní bezpečnostní jednotky krvavě potlačily demonstraci příznivců sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Zákrok si tehdy vyžádal stovky obětí. Unijní embargo se týká veškerého vybavení, které by mohlo být použito k „vnitřním represím“.

Jde prý o špatný signál

Egypt podle AI nadále dostává pěchotní zbraně, munici, opancéřovaná vozidla, vojenské vrtulníky i sledovací techniku. Zbrojní expert AI Matthias John vyzval, aby členské státy okamžitě začaly dodržovat vývozní embargo na takové zboží, které může být použito k utlačování obyvatelstva.

„Vzhledem ke stálému porušování lidských práv egyptskou armádou a bezpečnostními jednotkami je pokračování vývozu zbraní z Německa špatným signálem,“ prohlásil John.

Muhammad Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ale Mursího svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.