Aktivisté Greenpeace obsadili ropné plošiny Statoilu a Gazpromu

Aktivisté Greenpeace lezou na ropnou plošinu GSP Saturn v nizozemském přístavu Ijmuiden

Aktivisté Greenpeace lezou na ropnou plošinu GSP Saturn v nizozemském přístavu Ijmuiden Zdroj: ctk/AP

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace z 12 zemí zablokovali dvě velké těžební plošiny v rámci kampaně na ochranu Arktidy. Aktivisté obsadili ropnou plošinu Transocean Spitsbergen norské firmy Statoil nedaleko Medvědího ostrova v Severním ledovém oceánu a v Nizozemsku vrtnou plošinu GSP Saturn připravenou na těžbu pro ruský Gazprom. V druhém případě bylo šest aktivistů zatčeno.

Aktivisté protestují proti podmořskému průzkumu možností těžby ropy a zemního plynu v Arktidě. „Jak projekt Gazpromu, tak norské firmy Statoil, jsou hluboko za hranicí severního polárního kruhu,“ upozornila Greenpeace ČR v tiskovém prohlášení, které poskytla ČTK.

Mluvčí Greenpeace Juha Aromaa oznámil, že 15 aktivistů ráno proniklo na ropnou plošinu Statoilu, zhruba 175 kilometrů od Medvědího ostrova. Pracovníci ropného zařízení prý nekladli odpor.

Greenpeace označuje norský Statoil za „arktického agresora“ a plány na těžbu prý ohrožují Medvědí ostrov, který je neobydlenou přírodní rezervací se vzácnými druhy živočichů.

Nizozemci zatkli šest aktivistů

Organizace Greenpeace rovněž uvedla, že 30 jejích aktivistů v nizozemském přístavu Ijmuiden proniklo na plošinu GSP Saturn, kterou si najal ruský Gazprom pro těžbu v Pečorském moři. Policie plošinu podle organizace vyklidila po pěti hodinách.

Šestice ekologických aktivistů připoutaných k vrtné plošině byla zatčena. „Byli zatčeni, protože odmítli opustit plošinu navzdory policejní výzvě,“ řekl agentuře AFP mluvčí nizozemské policie Koss Venema.

Nedočkavé ropné firmy

„Arktida je důležitá pro nás všechny a její ochrana vyžaduje mezinárodní úsilí. Nemůžeme nechat několik nedočkavých ropných firem vytěžit poslední zásoby ropy pod tajícím ledem. Těžaři nejsou připraveni řešit případnou havárii, která by měla zničující následky pro zdejší přírodu,“ uvedla koordinátorka arktické kampaně Greenpeace ČR Klára Sutlovičová.

Plošinu Transocean Spitsbergen aktivisté krátce okupovali už loni, než je zadrželi ruští vojáci a byli obviněni z pirátství, za což jim hrozily mnohaleté tresty. Propuštěni byli na základě amnestie z iniciativy ruského prezidenta Vladimira Putina.

Státní firma Statoil v pondělí získala povolení k další těžbě v severní části Barentsova moře po přestávce, kterou si svou stížností proti těžbě vynutila Greenpeace.