Aktivisté Greenpeace vylezli na Národní divadlo kvůli limitům

Aktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitů

Aktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitů Zdroj: CTK

Aktivisté z organizace Greenpeace, která se zaměřuje na životní prostředí, protestovali na budově Národního divadla v Praze proti prolomení těžebních limitů. Na budovu vyvěsili dva čtyřicetimetrové transparenty s nápisem „Vyvlastnit a zbourat?“ a s portréty politiků, kteří patří mezi přední zastánce prolomení limitů a bourání obcí.

Krátce před polednem transparenty z budovy aktivisté sami sundali. Neohlášenému tříhodinovému protestu přihlíželi policisté.

Aktivisté chtějí před volbami apelovat na voliče, aby nevolili politiky, kteří podporují vyvlastňování a bourání obcí kvůli uhlí a další devastaci severních Čech těžbou. „Jsme tady, abychom voličům jasně řekli, nevolte uhlí,“ řekl vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle aktivistů je absurdní bourat památky nebo domovy lidí jen kvůli těžbě uhlí, právě proto si symbolicky zvolili Národní divadlo. Rovenský zatím neví, jak bude protest policie kvalifikovat, zákon ale podle něj porušen nebyl.

Ředitel divadla: Bojím se, aby nespadli

Akce začala v půl osmé ráno. Několik aktivistů se po lešení vyšplhalo na dva ochozy budovy, které jsou pod střechou. „Bojím se, aby nespadli, protože je dům v opravě a ve špatném technickém stavu. My s tím nemáme nic společného,“ reagoval ředitel ND Jan Burian, jemuž aktivisté poslali sms, až když byli na budově.

Kromě nápisu zobrazovaly portréty pět známých politiků, kteří zrušení územních ekologických limitů těžby uhlí podporují. Jde o Vojtěcha Filipa (KSČM), ministra vnitra v demisi Martina Pecinu (SPOZ), Milana Urbana a Michala Haška (oba ČSSD) a Janu Bobošíkovou (Hlavu vzhůru).

Aktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitůAktivisté z Greenpeace protestovali proti prolomení těžebních limitů | CTKBourat domy kvůli těžbě je podle aktivistů absurdní (Zdroj: ČTK)

Podle Greenpeace, které analyzovalo volební programy a odpovědi jednotlivých politických stran, garantují zachování limitů těžby Strana zelených, TOP 09, Změna, Pirátská strana a Úsvit přímé demokracie. Pokud by se těžební limity prolomily, přišly by podle aktivistů minimálně dva tisíce lidí v Horním Jiřetíně a Černících o své domovy. Dalších 28 měst a obcí by ztratilo ochranu před rozšiřováním dolů a ohroženo by bylo zdraví až 27 tisíc obyvatel Litvínova.

Proti prolomení limitů v Severočeské hnědouhelné pánvi se na konci září opět postavili také experti z Akademie věd ČR. Územní ekologické limity těžby na tomto území vyhlásila vláda v roce 1991 jako hranice, které chrání zbytky osídlení, památek, přírody, krajiny a obyvatele pánevních okresů tehdejšího Severočeského kraje.

Edvard Sequens: Obstojí zájmy občanů, nebo těžařů?