Američané obnoví výrobu vakcín v Jevanech. Továrně se říkalo Bílý Temelín

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Daniel Paquet; Flickr

Po roce a půl se opět rozjede výroba vakcín v továrně ve středočeských Jevanech. Společnost Baxter, která závod s 275 zaměstnanci loni uzavřela, podnik prodala americké biotechnologické firmě Nanotherapeutics. Ta nyní nabírá zaměstnance a provoz obnoví zřejmě už příští měsíc. Původně státní továrna Sevac si kvůli protahované výstavbě centra pro zpracování krevní plazmy v 90. letech vysloužila přezdívku Bílý Temelín.

Otevření podniku potvrdil starosta Jevan Jan Stejskal. „Na obecní úřad přišla od firmy Nanotherapeutics nabídka pracovních míst,“ řekl serveru E15.cz. Podle něj kolují informace, že továrna v Bohumilu, což je součást Jevan, má obnovit provoz už v září. „Nic bližšího nám firma bohužel nesdělila,“ dodal Stejskal.

Opětovné otevření továrny na vakcíny je zahaleno tajemstvím. Americká farmaceutická skupina Baxter oznámila její prodej už loni v prosinci. Manažer Nanotherapeuticsu Gary Ascani pak na dotaz E15.cz uvedl, že se transakce dokončuje a bližší informace sdělí koncem března. Na pozdější dotazy už ale nereagoval.

Tereza Brablíková, která má za dceřinou společnost Nanotherapeutics Bohumil na starosti nábor zaměstnanců, odmítla cokoli sdělit. Prý není k tomu kompetentní a nikdo jiný nic říci nemůže. „Zavolejte si za měsíc,“ doplnila pouze.

Vakcíny proti infekčním chorobám

Společnost začala shánět lidi na pracovních portálech Job.cz a Práce.cz. V doprovodném textu k inzerátům se píše, že Nanotherapeutics Bohumil „začíná podnikat všechny nezbytné kroky k zahájení procesu výzkumu, vývoje, výroby, prodeje a marketingu vakcín pro prevenci infekčních chorob.“

Kolik firma zaměstná lidí, napovídá zařazení inzerátů do kategorie 50 až 99 zaměstnanců. Nanotherapeutics hledá například pracovníky na pozice s názvy jako Quality Operations Systems Specialist nebo Release and Regulatory Supervisor. Požaduje vysokoškolské vzdělání z chemie či farmacie a znalost angličtiny. Kromě těchto specializovaných profesí shání i mzdovou účetní nebo technika údržby výrobního závodu.

Floridský start-up
Společnost Nanotherapeutics vznikla v roce 2000 jako start-up v biotechnologickém inkubátoru Sid Martin na Floridské univerzitě. Pod jménem Nanocoat Technologies ji založil podnikatel James Talton, svůj současný název získala v roce 2002. Firma se zaměřuje na vývoj a výrobu vakcín a přípravků například na hojení ran, proti bolesti nebo infekcím. V roce společnost zaměstnávala 45 lidí, od téhož roku ale buduje na Floridě nový výrobní provoz za 135 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). Továrnu by měla dokončit letos a zaměstnat v ní 150 lidí. Nanotherapeuticsu se daří získávat vládní zakázky, zejména od amerického ministerstva obrany.

Továrně v Jevanech se na konci 90. let minulého století začalo přezdívat Bílý Temelín. Státní Sevac totiž v areálu budoval moderní závod na výrobu krevní plazmy, jehož dokončení se, podobně jako u jaderné elektrárny, protahovalo a prodražovalo.

Na rozdíl od Temelína ale továrna na krevní plazmu přes investici za víc než 750 milionů korun nic nevyrobila. Vláda Miloše Zemana po neúspěšném pokusu o prodej poslala na jaře 2001 celý Sevac i s 800milionovým dluhem do likvidace.

V květnu koupila areál realitní firma Firenzia Shelf a hned v prosinci 2001 ho prodala za 112 milionů korun právě skupině Baxter. Ta v ní rozjela výrobu vakcín proti chřipce. Dceřinná firma Baxter BioScience v posledním roce plného provozu, tedy 2013, vykázala podle účetní uzávěrky tržby téměř 573 milionů korun a vysokou ztrátu přes 263 milionů.

V průběhu roku 2014 společnost závod uzavřela a většinu z 275 zaměstnanců propustila. „Zůstalo tam pár lidí, kteří areál udržovali v pohotovostním režimu,“ upřesnil starosta Jevan. Cenu za prodej továrny Nanotherapeuticsu firmy nezveřejnily.

Bílý Temelín