Američané srovnali krok v bitvě o Temelín

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: westinghousenuclear.com

Firmu Westinghouse, která má hlavní sídlo ve Spojených státech, sice mnozí už dlouho považují za favorita tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, v jednom ohledu ale Američané za svými soupeři z Francie a Ruska dosud zaostávali. Jako jediní neměli do konce minulého roku certifikaci pro nabízený reaktor od úřadu pro jaderný dozor ve své vlastní zemi.

Nyní Westinghouse srovnává krok – v těchto dnech vstupuje v platnost nová americká licence pro zdokonalený design reaktoru AP 1000, který společnost nabízí i české firmě ČEZ jako zadavateli stavby dalších dvou jaderných bloků v jižních Čechách.

Právě licence nejen v Evropské unii, ale i v zemi původu je jednou z podmínek temelínského tendru. Když tedy Westinghouse na konci minulého roku získal certifikaci od americké komise pro regulaci jaderné energetiky NRC, fakticky splnil i temelínské kritérium, což deníku E15 potvrdil také vládní zmocněnec pro dostavbu české elektrárny Václav Bartuška. Právě povolení od NRC přitom má v odborných kruzích svou váhu. „NRC je dobrá reference, dobrá značka,“ řekl Bartuška.

Westinghouse už nyní staví reaktory třiapůlté generace AP 1000 v Číně, nová certifikace NRC má umožnit stavbu také v USA – konkrétně v Georgii, Jižní Karolíně a na Floridě. Americká firma, kterou vlastní japonská Toshiba, sice získala licenci pro AP 1000 už v roce 2006, ale v té době ještě nepočítala se zvláštní ochrannou stěnou proti nárazu letadla.

„U novějších reaktorů tuto stěnu instalovat budeme, takže jsme v tomto směru také změnili žádost o přidělení licence k příslušnému americkému úřadu,“ řekl v nedávném rozhovoru pro deník E15 evropský šéf Westinghouse Yves Brachet.

Dalšími účastníky temelínského tendru jsou francouzská Areva s reaktorem EPR a česko-ruské konsorcium Škody JS s Rosatomem, které nabízí ruský reaktor MIR.1200. Westinghouse vidí svou hlavní výhodu v tom, že koncept AP 1000 je založen na takzvané pasivní bezpečnosti, což znamená, že v kritických situacích nebude závislý na přívodu elektřiny. V tom se liší od EPR, právě Francouzi však také silně investovali do moderních bezpečnostních prvků. Rusové zase zdůrazňují, že kombinují aktivní bezpečnost s pasivními prvky.

Sázka firmy Westinghouse na pasivní bezpečnost se zdá být výhodou po zkušenostech s loňskou havárií v japonské Fukušimě. Část odborníků ale zastává názor, že nejde o prověřenou technologii. Jeden ze svazů amerických vědců UCS například žádá novou studii, která by zhodnotila nové poznatky po havárii ve Fukušimě.