Americký SunEdison plánuje stlačit náklady na výrobu solární elektřiny

Indická solární elektrárna v Radžastánu

Indická solární elektrárna v Radžastánu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Bkwcreator; Wikimedia

Americká energetická společnost SunEdison a indický konglomerát Adani Enterprises plánují investovat čtyři miliardy dolarů (asi 95 miliard korun) do výstavby závodu na výrobu solárních panelů v Indii. Závod má patřit mezi největší svého druhu v Indii.

 Nový společný podnik má produkovat levné panely, které budou vyrábět elektřinu levněji. Náklady na výrobu energie ze slunce jsou v Indii o 50 procent vyšší, než výroba elektřiny ze zdrojů jako je uhlí. 

„Závod bude vyrábět mimořádně levné solární panely, které nám umožní vyrábět elektřinu za náklady, které mohou konkurovat fosilním palivům přímo, tedy bez subvencí a pobídek,“ uvedla americká firma. 

Příznivé indické podmínky

Dohoda je dobrou zprávou pro indického premiéra Naréndru Módího, který se snaží povzbudit produkci elektřiny z alternativních zdrojů a průmyslovou výrobu v Indii. Délka slunečního svitu v Indii je dvojnásobná ve srovnání s mnoha evropskými zeměmi, které vyrábějí elektřinu ze sluneční energie.

Zdroje čisté energie se na celkové výrobě elektřiny v Indii podílejí necelým procentem a závislost na nevyzpytatelných dodávkách uhlí způsobuje chronické výpadky dodávek elektřiny. Výstavba závodu bude trvat tři roky. Závod by měl vytvořit zhruba 20 000 pracovních míst. 

Módí chce v příštích sedmi letech zvýšit kapacitu solárních elektráren třiatřicetkrát, a to na 100 000 megawattů. Celkové investice mají činit 100 miliard USD a Módí chce, aby se na nich podílely i firmy z Číny, Japonska, Německa a USA.