Anheuser-Busch koupil budějovický pivovar Samson

pivovar Samson

pivovar Samson Zdroj: pivovar Samson

Budějovický pivovar Samson ovládla světová pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev (ABI). Ta na počátku července odkoupila sto procent akcií Pivovaru Samson. Dokončila tak transakci započatou již v roce 2011, kdy AB InBev koupil duševní vlastnictví pivovaru. Nyní ABI získal i pivovar samotný a bude přímo v Českých Budějovicích vařit pivo.

Spor o značku Budweiser mezi ABI a národním podnikem Budějovický Budvar tak dostane novou dimenzi. Zprávu o prodeji pivovaru jako první přinesl server Motejlek.com.

Stát jako vlastník Budvaru měl v roce 2009 možnost pivovar Samson (tehdy Budějovický měšťanský pivovar) včetně ochranných známek koupit.

Nakonec pivovar odkoupila v létě 2011 od původních vlastníků Jiřího Diviše, Miroslava Leštiny a Radka Bezkočky společnost Harvestor spoluvlastněná podnikatelem Františkem Savovem. Ten je též vlastníkem vydavatelství Mladá fronta, která vydává deník E15.

Američané chtěli i Budvar

Před lety patřil Anheuser-Busch k zájemcům o koupi Budvaru. V létě 2013 ale Američané oznámili, že o Budvar nemají zájem. Soudní spory o značku Budweiser s ABI trvají od roku 1907. Výrazně úspěšnější je v nich Budějovický Budvar. V letech 2000 až 2013 bylo definitivně ukončeno 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 125 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Díky registracím ochranných známek Budweiser a Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

AB InBev
Největší pivovarnická skupina na světě AB InBev (ABI) vznikla v roce 2008, kdy v Belgii sídlící skupina InBev převzala amerického konkurenta Anheuser-Busch (AB) za 52 miliard dolarů (tehdy asi 892 miliard korun).
Společnost v loňském roce prodala 446 milionů hektolitrů nápojů, z toho 399 milionů hektolitrů piva. Tržby měla 43,2 miliardy dolarů oproti 40 miliardám v roce 2012. Zisk skupina loni zdvojnásobila na 14,4 miliardy dolarů (zhruba 286 miliard korun). Zaměstnává přes 150 tisíc lidí.
Společnost působí takřka na celém světě, k největším trhům patří USA, Mexiko, Brazílie, Evropa, Čína a Rusko.
AB InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck's, Stella Artois, Corona, Leffe, Hoegaarden, Brahma, Antarctica, Bohemia, Bass, Bud, Jupiler, Michelop, Löwenbräu a další.
Skupina loni získala plnou kontrolu nad největším mexickým pivovarem Modelo. Podle agentury Reuters se ABI loni na celosvětovém prodeji piva podílel více než pětinou.
V Česku společnost v roce 2009 prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners, od které je získala severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company.
Od americké společnosti Anheuser-Busch skupina zdědila řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Spory o ochranné známky „Budweiser“ a „Bud“ se vedou od roku 1907. Američané ve sporu s Budvarem argumentují, že Budweiser se jako první značkové pivo v USA vaří v St. Louis už od roku 1876, zatímco pivovar Budvar byl založen až v roce 1895. Češi ovšem namítají, že právo vařit pivo má město od roku 1265, tedy tradice českého Budweiseru (od německého názvu pro Budějovice - Budweis) jsou o nějakých 800 let starší.
Hospodářské noviny v lednu 2012 uvedly, že AB koupil společnost Budějovický měšťanský pivovar (BMP), která vznikla v roce 2011 jako zbytkový podnik poté, co byl původní BMP rozdělen na samostatnou a. s. Pivovar Samson, na kterou přešel majetek, technologie i zaměstnanci pivovaru, a BMP, které zůstaly ochranné známky k budějovickým pivům a pozemky se zdrojem vody.

Zdroj: ČTK