ArcelorMittal omezuje okrajové podnikání, prodává válcovnu plechu ve Frýdku-Místku

Válcovna (ilustrační foto)

Válcovna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Válcovna (ilustrační foto)
Válcovna (ilustrační foto)
Válcovna (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Ocelářská skupina ArcelorMittal se chystá prodat válcovnu plechu ve Frýdku-Místku. Válcovna je jedním ze třinácti světových výrobců speciálních ocelových plechů, které se používají v transformátorech, dynamech či motorech. ArcelorMittal potvrdil, že v rámci tendru už dostal několik závazných nabídek na odkup. 

Jedním ze zájemců je i polská skupina Stalprodukt. „Akvizice by zvýšila naši kapacitu výroby transformátorové oceli o 50 tisíc tun na 150 tisíc tun za rok,“ uvedla podle polského serveru Money.pl polská firma, která většinu své produkce vyváží na zahraniční trhy. Jména ostatních zájemců ani výši nabídek zatím ArcelorMittal nechce zveřejnit. Z evropských výrobců elektrické oceli by přicházeli v úvahu například německý ThyssenKrupp nebo rakouský Voestalpine.

Zainvestované miliardy

Prodej frýdecko-místeckého závodu jde na první pohled proti snaze vedení ostravské huti ArcelorMittal, pod niž válcovna spadá, zvyšovat podíl specializovaných výrobků s vysokou přidanou hodnotou. V minulosti firma investovala do modernizace a zvýšení kapacity výroby transformátorové oceli 1,6 miliardy korun.

Navíc na konci roku 2014 do té doby samostatnou společnost Válcovny plechu Frýdek-Místek sloučila s ostravským ArcelorMittalem. Tento krok zdůvodnila zjednodušením firemní struktury a úsporami nákladů. Do Frýdku-Místku následně také přesunula výrobu ze studené válcovny ve Vítkovicích. Celková kapacita válcovny činí 112 tisíc tun zastudena válcovaných plechů. Loni závod vyrobil 86 tisíc tun oceli.

Okrajová výroba

ArcelorMittal v oficiálním prohlášení zdůvodňuje prodej skutečností, že výroba elektrické oceli je pro koncern okrajová. Česká válcovna, která zaměstnává 460 lidí, je jediným podnikem ve skupině, který se touto výrobou zabývá. Ročně je schopná vyrobit až 60 tisíc tun transformátorové oceli. Roční spotřeba v Evropě činí 330 tisíc tun.

„Prodej válcovny v žádném případně neznamená, že bychom chtěli z České republiky odejít. ArcelorMittal Ostrava zůstává i nadále důležitou součástí skupiny, jak dokládají investice v období od roku 2003 do roku 2016 ve výši 15,2 miliardy korun,“ vysvětluje Ashok Patil, generální ředitel ostravské hutě, jejíž roční produkce se pohybuje nade dvěma miliony tun oceli.

Růstový potenciál

Frýdecko-místecká válcovna může podle vedení ArcelorMittal významně růst, a proto pro ni hledá kupce mezi firmami, které se na elektroocel specializují. Analytická společnost Marketsandmarkets odhaduje hodnotu celosvětového trhu s elektrickou ocelí na necelých 28 miliard dolarů. Do roku 2021 má vzrůst na 39 miliard dolarů.

Nejrychleji poroste právě produkce transformátorové oceli. „Trh s transformátory potáhne v příštích letech vzhůru rostoucí globální poptávka po elektřině. Navíc roste potřeba modernizovat přenosové a distribuční sítě. To bude kritický faktor pro úspěch výrobců transformátorů,“ tvrdí analytici z Marketsandmarkets.