Areva uklízí před fúzí s EdF. Ta nechce převzít projekt finské elektrárny

Stavba reaktoru EdF ve francouzském Flamanville

Stavba reaktoru EdF ve francouzském Flamanville Zdroj: CC BY SA 3.0: schoella - panoramio via Wikimedia Commons

Záchrana ztrátového francouzského jaderného šampiona Areva postupuje pomalými kroky vpřed. Akcionáři firmy na valné hromadě odsouhlasili plán na prodej výrobce jaderných reaktorů Areva NP do rukou polostátní energetické společnosti Électricité de France (EdF). Stvrdili tak rámcovou dohodu mezi státem jako hlavním akcionářem obou firem, Arevy a EdF, z loňského léta. Její součástí je také navýšení kapitálu Arevy o pět miliard eur. EdF dostane od státu dodatečný kapitál tři miliardy eur.

Francouzská média už dříve uvedla, že EdF se s Arevou předběžně dohodla na hodnotě reaktorové divize ve výši 2,5 miliardy eur. Jenže dokončení transakce se odhaduje až na rok 2017. Do té doby musí Areva vymést ze svých skříní všechny kostlivce.
EdF, která na převzetí Arevy kývla, si v prvé řadě vymohla, že nepřevezme projekt finské jaderné elektrárny Olkiluoto 3. Stavba má už deset let zpoždění a proti původnímu rozpočtu se trojnásobně prodražila.

Areva vede se zadavatelem stavby, finským konsorciem TVO, několik arbitráží o miliardy eur. Olkiluoto by mělo zůstat mateřské Arevě. Materiály, které akcionáři na valné hromadě dostali, ovšem uvádějí, že konečné řešení se teprve bude hledat. „Jednání mezi Arevou a TVO pokračují a definitivní scénář pro převedení projektu pod Arevu bude přijatý velmi brzy,“ uvedl pro deník Les Echos šéf Agentury pro správu státních podílů Martin Vial.

Domácí potíže

Další potíže má firma na domácí půdě. Státní jaderný dozor vyšetřuje dlouhodobé problémy s dodržováním standardů ve výrobně komponent pro reaktory v Creusot a do konce roku má rozhodnout, co bude s reaktorovou nádobou v budované elektrárně Flamanville. Loni se objevily pochybnosti o složení její oceli.

Nový start pro francouzský jaderný průmysl má představovat stavba britské elektrárny Hinkley Point C. Tento projekt patří EdF a čínské společnosti CGN. „Je to klíčový projekt pro udržení jaderného know-how a zaměstnanosti,“ dodává Vial.

Jenže EdF ještě o stavbě nerozhodla, navzdory britským státním garancím a podpoře francouzské vlády. Francouzský účetní dvůr letos uvedl, že kvůli vysokým dluhům, horšímu cash flow a nutnosti investovat 50 miliard eur do modernizace francouzských elektráren by se EdF do britského projektu neměla pouštět.