Australský surovinový boom špiní panenské pláže indonéského ostrova Bali

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Po sebevražedných atentátech, které v roce 2002 uprostřed hédonistických radovánek usmrtily 202 lidí, zažil ostrov Bali útěk turistů ve velkém – o rok později tam nepřijel téměř nikdo. Nyní, devět let po krveprolití, čelí opačnému problému: turistů má tolik, že jejich příval ohrožuje krásy, kvůli kterým lidé na Bali jezdí. Pláže jsou zaneseny odpadky, voda je špinavá a hotely a silnice rostou jako houby po dešti.

Bali, hinduistická enkláva uvnitř dominantně muslimské Indonésie, je turistickou destinací téměř sto let. Už v roce 1927 se tam přestěhoval německý malíř Walter Spies. Další zástupy turistů ze západu přišly v šedesátých letech, kdy si tamní vlny oblíbili američtí surfaři. Po nich následovali v osmdesátých letech japonští golfistě. A zdá se, že druhé desetiletí 21. století bude ve znamení australské dělnické třídy.

Australanů letos na Bali přijede více než loni, kdy jich bylo 648 tisíc. To je pětkrát více než před pěti lety. Na Bali jezdí hlavně obyvatelé západní Austrálie: let trvá jen 3,5 hodiny a kurz australského dolaru je na maximu. Žene ho vzhůru těžba nerostů v Austrálii, které skupuje Čína.

„Těžební boom turistickým cílům, jako je Bali, pomáhá. Našimi hlavními klienty jsou lidé z těžebního průmyslu a poptávka stále roste. Linka z Perthu na Bali sklízí obrovský úspěch,“ uvedl šéf australských aerolinek Quantas Alan Joyce.
Australané jsou nejpočetnější mezi 2,5 milionu turistů, kteří se přes Bali proženou. Je to nejvíce v historii letoviska. Hoteloví manažeři jsou sice rádi, jedním dechem si ale stěžují na znečištěné pláže a vodní zdroje. Problém se týká hlavně pláží na jihu ostrova.

„Je to jen o penězích, krátkodobé uvažování,“ souhlasí majitel zábavního komplexu 61 Legian Michael Pohorly. Jenže ačkoli všichni vědí, že kapacita ostrova je naplněná, staví se tam dvě letiště. „Když máte šálek čaje a budete do něj přilévat více a více vody, časem už přestanete cítit chuť čaje. Máme strach, že brzo už nebudeme cítit, že jsme na Bali,“ shrnul obavy Tjokorda Oka Artha Ardhana Sukawati, guvernér provincie Gianyar.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.