Bakalova výpověď: Za Karbon Invest jsem dal přes šest miliard

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: mediafax

OKD
zdeněk Bakala (56)
Bohuslav Sobotka dorazil k soudu
4
Fotogalerie

Cena za koupi společnosti Karbon Invest (KI), která zprivatizovala těžební firmu OKD, se při vyjednáváních v roce 2004 pohybovala kolem 250 milionů dolarů. Tehdy to bylo v přepočtu 6,4 miliardy korun. Částka však nebyla konečná, snížila se například o dluhy KI. Vyplynulo to z výpovědi podnikatele Zdeňka Bakaly, kterou dnes při hlavním líčení přečetla soudkyně. Prodej OKD je dlouhodobě kritizován, mimo jiné kvůli tomu, že stát na prodeji prodělal.

Bakala při své krátké výpovědi na policii před několika lety popisoval situaci mezi květnem a zářím 2004, kdy se s majoritními vlastníky KI Petrem Votavou a Viktorem Koláčkem jednalo o prodeji 76 procent akcí v jejich vlastnictví.

Jednání se tedy konala v době, kdy ještě nebylo jasné, zda KI těžební firmu získá. Vláda souhlasila s prodejem státního podílu v OKD v březnu 2004, prodej byl schválen v září a akcie převedeny v listopadu.

Bakala při výpovědi uvedl, že čtvrt miliardy dolarů nebyla konečná cena. Odečítaly se od ní například dluhy, mezi které patřil úvěr, jenž si skupina Karbon Invest vzal na nákup státního podílu v OKD. Výslednou cenu Bakala ve výpovědi neuvedl.

Koláček s Votavou prodali Bakalovi akcie Karbon Investu několik dní po nabytí akcií OKD. Kromě OKD získal Bakala společnosti Metalimex, Českomoravské doly a Kovona Karviná, jelikož patřily pod Karbon Invest. Tehdejší cena transakce se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Prodej akcií OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Karbon Invest za státní podíl zaplatil 4,1 miliardy korun. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a vznikla tak při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli privatizaci OKD terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

V trestní kauze kvůli privatizaci OKD čelí obžalobě znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Na lavici obžalovaných dále jsou dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Soud bude pokračovat 7. a 23. února, kdy se bude zabývat listinnými důkazy, začít by také mohly závěrečné řeči.

Privatizací OKD se začne zabývat také sněmovní vyšetřovací komise, kterou poslanci vytvořili v úterý. Výsledky svého zkoumání má komise předložit dolní komoře do deseti měsíců, tedy na podzim příštího roku.

Komise má prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, právě zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Zaměří se ale také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.