Bavorský boj proti větrníkům: Mnichov razí přísnější postoj než u jádra

Bavorská větrná elektrárna Wildpoldsried

Bavorská větrná elektrárna Wildpoldsried Zdroj: Richard Mayer: Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Bavorský premiér Horst Seehofer chce dostat větrné elektrárny co nejdále od obydlených domů. Největší německá spolková země tak svým postojem značně komplikuje odklon Berlína od jaderné energetiky. Nyní se navíc ukazuje, že mírnější pravidla než u větrníků platí i v případě jaderných elektráren.

Podle Seehofera se zjevně počítá každý metr. Jak vyplývá z posledního návrhu bavorské vlády, nejmenší přípustná vzdálenost větrníku od nejbližšího obydlí by měla činit alespoň desetinásobek jeho výšky. To může v případě moderních větrných elektráren, u nichž není výška 200 metrů žádnou výjimkou, znamenat až dvoukilometrový odstup.

Odpůrci nařízení nyní dostali do rukou pádné argumenty. Postaral se o něm místní sociálně demokratický poslanec Florian von Brunn, který se dotázal bavorského ministerstva hospodářství a energetiky, jaká vzdálenost dělí bavorské jaderné elektrárny od nejbližších obydlí.

Z dat, která zveřejnil server týdeníku Spiegel, vyplývá, že jaderné elektrárny sousedí s okolními domy mnohem těsněji, než by v budoucnu směly větrné turbíny. Elektrárnu Gundremmingen od nejbližšího obydlí dělí 900 metrů, Grafenrheinfeld 750 metrů a Isar/Ohu dokonce jen 100 metrů. Ministerstvo měřilo vzdálenost od „vnějšího plotu příslušné jaderné elektrárny“, jednotlivá zařízení se tak budou nacházet o něco dále.

Větrníky nemají zelenou ani na místě současných elektráren

Von Brunn se také dotázal, zda bude možné na místě jaderných elektráren po jejich uzavření postavit větrníky. Podle ministerského náměstka Franze Josefa Pschierera bude záležet na posouzení situace v jednotlivých lokalitách, „paušální odpověď tedy není možná“.

Podle opoziční SPD se tak ukazuje, že navrhované omezení pro větrné elektrárny je „absurdní“. „Pokud nedokážeme s jistotou říci ani to, zda můžeme na místě bývalých jaderných elektráren postavit větrníky, tak je s Energiewende něco hodně v nepořádku,“ reagoval Von Brunn.

„Bavorsko musí zůstat krásné“

Seehoferův plán kritizují také energetici a dokonce i obce. Podle nové normy by mohly větrníky vysoké 200 metrů vyrůst jen na 0,05 procenta rozlohy Bavorska, vypočítal Spolkový svaz pro větrnou energii.

Vláda spolkové země je přesto odhodlána zákon prosadit. „Bavorsko je krásné – a tak by to mělo zůstat,“ uvádí příslušná vládní zpráva. „Typický obrázek bavorské krajiny…by neměl být obětován na oltář energetiky.“