Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových elektráren

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: E15 Anna Vackova

Současné ceny elektřiny neposkytují dostatečnou motivaci pro budování nových elektráren, prioritou společnosti ČEZ přesto nadále zůstává dostavba jaderné elektrárny Temelín. Na Mezinárodním energetickém regulačním fóru to dnes řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Chtěl by však, aby u Temelína byly zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny.

Pevné ceny podle Beneše mohou zajistit ekonomickou návratnost elektrárny. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát firmě doplácel rozdíl mezi pevnou cenou. Naopak v případě vyšších cen by ČEZ doplácel státu. Podobným způsobem to funguje například v Británii. „Preferuji model jako ve Velké Británii. Bude to ale záležet na diskuzi mezi státem a regulátorem,“ uvedl Beneš.

Premiér Petr Nečas k tomu nedávno Lidovým novinám řekl, že není zastáncem toho, aby stát ručil za cenu. „Když je tržní cena elektřiny nižší než regulovaná, rozdíl doplatí stát. Když je naopak vyšší, doplácí elektrárenská firma do státní pokladny. Bavíme se intenzivně, jak to funguje v jiných zemích,“ řekl Nečas.

Čtěte více:

Ministr Kuba chce třetí jadernou elektrárnu

ČEZ chce pevnou cenu za elektřinu z Temelína. Stát může doplácet nebo vydělat

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes přiznal, že se stát otázkou cen elektřiny z Temelína zabývá. „Je stále otázkou, jak bude vypadat ekonomika takové elektrárny. Uvnitř vlády jsou na to různé názory. S blížící se dostavbou ale budeme muset na tuto otázku odpovědět,“ řekl. Podmínky provozování Temelína musí být podle něj pro stát ekonomicky výhodné.

O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. V polovině roku mají firmy předložit své nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Cena dvou nových bloků pro Temelín se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun.

Beneš také uvedl, že se ČEZ chce silně zaměřit na rozvoj obnovitelných zdrojů v zahraničí. Chce v Evropě v těchto zdrojích vybudovat instalovanou kapacitu o výkonu 3000 megawattů. Zejména se bude soustředit na větrné elektrárny v Polsku a Rumunsku. „Zde jsou dobré přírodní i regulační podmínky. Budou to stabilní zdroje příjmů,“ řekl Beneš. ČEZ hodlá také pokračovat v modernizaci svých uhelných elektráren. „Pouze zdroje s vysokou účinností budou mít smysl pro uplatnění na trhu,“ dodal Beneš.