Bild: Většina Němců je pro návrat k jádru

jaderná elektrárna, větrná elektrárna

jaderná elektrárna, větrná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Ekologická elektřina je stále dražší. Přejete si návrat k atomové energetice? Tuto otázku položil čtenářům největší německý deník Bild. Doprovodil jí informace o zvyšování cen elektřiny v důsledku rostoucích podpory obnovitelných zdrojů – naposledy stoupla dotace na OZE o polovinu na 5,3 eurocentu/kWh. Průměrná německá domácnost tak v přepočtu zaplatí ročně o 1500 korun víc.

Během dne odpovědělo na webové stránce www.bild.de na položenou otázku 118 314 návštěvníků, což představuje nejméně stokrát více respondentů než při běžných průzkumech veřejného mínění.

V anonymní anketě se plných 65 procent, tedy dvě třetiny odpovídajících, vyslovilo pro návrat k jaderné energetice, a jen třetina proti němu.

Příčinou zjevně není úspěšná kampaň atomové loby, jak v nedávném článku „Pohádka o drahém obnovitelném proudu“ soudila redaktorka listu Süddeutsche Zeitung.

„Domnívám se, že se spíše jedná o efekt typu Stuttgart-21 (o protestech proti nákladné přestavbě stuttgartského železničního uzlu). Navzdory stálé palbě tvůrců veřejného mínění v politice a médiích si občané vytvářejí vlastní názor. Stejné je to s ‚energetickou revolucí‘. Kvůli překotnému konci jaderné energetiky se občanovi zdá, že je vydán na pospas nespolehlivým a až nekonkurenčním obnovitelným zdrojům,“ podotkl v SZ čtenář Wolfgang Breyer z Buckenhofu.

Němci si uvědomují důležitost obnovitelných zdrojů energie, ale vadí jim zdražování. Jochen Flasbarth, prezident Spolkové agentury pro životní prostředí ovšem oponuje: „Jaderná energii, i uhlí byly po celá desetiletí dotovány z peněz daňových poplatníků. Toto byly výrazně vyšší náklady, než to, co stála transformace na energie z obnovitelných zdrojů.“ Lidé podle něj považují náklady za přemrštěné protože dotace pro energii z jádra a uhlí se neobjevují na účtu za elektřinu.