Boj o Temelín: Westinghouse slibuje evropské zakázky českým ocelářům

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Při vybírání mezi zájemci o dostavbu Temelína jde nejen o nabízenou technologii či národní bezpečnost, ale také o případné výhody pro české firmy. V tomto směru přišel s novým slibem americký Westinghouse - v případě vítězství v tendru chce široce využívat služeb českých ocelářů. České firmy by mohly dodávat i pro další jaderné bloky Westinghousu jinde v Evropě. Řekl to generální ředitel společnosti Danny Roderick.

„Po zhodnocení kapacit, kvality a cen se společně s Toshibou a našimi českými partnery zavazujeme, že většinu ocelářských prací potřebných pro výstavbu AP1000 objednáme u českých firem,“ uvedl Roderick.

Westinghouse uvedl, že jeho vítězství v tendru by českým firmám otevřelo dveře k dalším evropským projektům společnosti. „Umístili bychom centrum ocelářských prací do České republiky, díky čemuž by zde v příštích deseti letech vznikly tisíce nových pracovních míst a české firmy by získaly přední postavení na evropském trhu,“ tvrdí Westinghouse.

Westinghouse a Toshiba Corporation podepsaly první dohody o porozumění s českými společnostmi Excon Steel a Modřany Power. Smlouvy se týkají výroby surové oceli i finálních ocelových produktů. Například společnost Modřany Power by mohla pokrýt většinu dodávek potrubí pro bloky typu AP1000.

Dva bloky Temelína pohltí tolik oceli jako tři eiffelovky

Pro dostavbu Temelína by Westinghouse v případě úspěchu v tendru od českých firem pro dva bloky AP1000 potřeboval zhruba 80 tisíc tun oceli. Z takového množství by se daly postavit například tři Eiffelovy věže.

Většinu surové oceli i finálních produktů pro AP1000 by Westinghouse pořizoval prostřednictvím svých českých partnerů Metrostav a Vítkovice. Tyto firmy by odpovídaly za nákup oceli pro budovy, armatury a strukturální a mechanické moduly.

České společnosti ale musí nejprve získat kvalifikaci pro přísné jaderné standardy, například certifikaci ASME (American Society of Mechanical Engineers).

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro)Temelín (foto Martin Pinkas, Euro) | Martin Pinkas, Euro

Rusové slibují tuzemským firmám zákazky přes 150 miliard

O stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína za odhadovaných 200 až 300 miliard korun se uchází vedle Westinghousu česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Francouzskou Arevu ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Snahu zapojit do dostavby Temelína co nejvíce českých firem deklarovali všichni účastníci tendru. Česko-ruské Konsorcium MIR.1200 už dříve oznámilo, že v případě jeho vítězství v tendru získají české firmy kontrakty v celkové výši 150 až 175 miliard korun. Tuzemské firmy by se na samotné dostavbě dvou bloků v Temelíně měly podílet ze tří čtvrtin.

Vítěze tendru chce ČEZ vyhlásit v letošním roce. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025, elektrárna by měla být v provozu 60 let.