Brazílii hrozí energetický kolaps. Vláda kvůli volbám váhá s reakcí

Hráz brazilské vodní nádrže Itumbiara s vodní elektrárnou

Hráz brazilské vodní nádrže Itumbiara s vodní elektrárnou Zdroj: CC BY-SA 3.0: Muriloif

Brazilské přehrady, které zásobují více než dvě třetiny země elektrickou energií, se blíží kritickému bodu, kdy bude třeba vyhlásit odběr energie na příděl. Vláda se k tomu však nemá, nechce si tím kazit šance před říjnovými volbami.

Jako by Brazílie neměla dost starostí s pořadatelstvím mistrovství světa ve fotbale, přihlásil se problém ještě naléhavější, a sice obava o dodávky elektřiny po celé zemi. Primárním viníkem situace je sucho, které má za následek nejnižší stavy přehrad od roku 2001. Svým dílem však přispívá i vláda prezidentky Dilmy Rousseffové, když odmítá vyhlásit odběr energie na příděl. Tak to alespoň vidí investiční banky, jejichž názory na věc publikoval server euromoney.com.

Důvod je prostý: odběr elektrické energie na příděl není nikdy populární opatření - a Brazílii čekají v říjnu volby. Prezidentka Rousseffová tudíž doufá, že přídělový systém nebude muset vyhlásit, aby nepoškodila vlastní vyhlídky na znovuzvolení (v úřadu je od roku 2011). To však znamená nutnost vydržet s tenčícími se zásobami energie až do listopadu, kdy začíná období dešťů. Šance na úspěch této strategie se tenčí s každým horkým dnem.

Problém je v tom, že čím později vláda k přídělovému systému přistoupí, tím tvrdší bude muset takové opatření být - a tím tvrdší bude dopad takového „energetického šoku“ na brazilskou ekonomiku. Podle nejhoršího scénáře investiční banky HSBC proto zemi v roce 2015 hrozí recese a následná stagflační spirála. To by zase mohlo mít za následek odliv zahraničního kapitálu a pokles hodnoty realu až o 33 procent. Obrovské ztráty by utrpěla celá ekonomika - firmy a jejich zaměstnanci, investoři i spekulanti.

Brazílie je na přehradách závislá

Brazílie je na hydroelektrické energii silně závislá: na 68 procent energie bere z přehrad. Tři čtvrtiny této energie se generují na jihovýchodě a středozápadě země, což jsou blasti suchem nejhůře postižené. Na začátku letošního roku byla zásoba vody ve většině přehrad na standardní úrovni, tedy na 40 procentech plné kapacity. V důsledku dlouhého a suchého léta však na začátku května měly přehrady v exponovaných částech země jen 30 procent vody. To je blízko stavu z roku 2001, kdy byla vláda naposledy přinucena přídělový systém zavést.

„Nikdo neví, co by se stalo, kdyby stavy vody klesly někam k patnácti procentům kapacity, ale je pravděpodobné, že by jejích účinnost klesala kvůli bahnu a písku,“ uvedla pro euromoney.com investiční banka Morgan Stanley.

V několika velkých městech včetně Ria de Janeiro a Sao Paula už k výpadkům dodávek elektrické energie došlo. Podle HSBC je to známka toho, že systém je přetížený. V průběhu fotbalového šampionátu pak bude vláda ještě méně ochotná k přídělovém systému sáhnout. „A pak může být pozdě,“ cituje euromoney.com banku Morgan Stanley.