Británie mění směr: překážky břidlicovému plynu vystřídá podpora

těžba břidlicového plynu

těžba břidlicového plynu Zdroj: profimedia.cz

Britská vláda chce podpořit využití břidlicového plynu. Tamní ministr energetiky uvedl, že chce snížit překážky pro průzkum, ministr financí pak dokonce zmínil možné daňové úlevy pro těžební firmy. Velká Británie se tak vydává opačným směrem než třeba Francie a Bulharsko, kde je těžba břidlicového plynu zakázaná. V Česku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navrhuje nepovolovat průzkumy do 30. června 2014.

Obavy z následků metody hydraulického štěpení při těžbě plynu z břidlic vedly loni v Británii k pozastavení průzkumů. Ministr energetiky chce ale teď tento směr zvrátit. „Doufám, že se mi podaří vrhnout na břidlice zelenější světlo,“ cituje agentura Reuters Edwarda Daveyho.

Na konferenci konzervativců pak ministr financí George Osborne dokonce uvedl, že zvažuje „štědrý nový daňový režim“, který by podpořil investice do břidlicového plynu.

„Představa, že sedíme na velkých energetických zásobách, které by mohly vytvořit tisíce pracovních míst a snížit spotřebitelům účty, a nic s tím neděláme, je absurdní,“ uvedl Osborne.

Britská vláda pozastavila průzkumy břidlic loni poté, co těžební práce vyvolaly dva malé otřesy země poblíž Blackpoolu. Ekologové navíc varují, že jsou v ohrožení podzemní zásoby pitné vody. Potenciál břidlic teď nad hrozbami v posuzování britské vlády převážil. A změnu postoje kvitují i těžaři.

„Snaha maximalizovat množství energie, kterou můžeme produkovat doma za rozumné náklady, je logická,“ uvedl pro Reuters John Cridland z Konfederace britského průmyslu.

V Česku si zatím břidlicový plyn klestí cestu velmi pomalu. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) navrhnul , které má vytvořit čas pro upravení zákonů, aby obsahovaly jasná pravidla pro používání současných průzkumných technologií. Dodal k tomu ale jasně, že to podle něj neznamená „zákaz na vždy“.

Do konce příštího roku chce vypracovat analýzu o dopadech používaných metod průzkumu. Využít chce i zkušenosti ze sousedního Polska. Do pololetí příštího roku by měly být pak hotovy návrhy novel geologického či horního zákona, které mají pravidla upravit.

Jan Žižka: Břidlicový prstík

Evropský masakr americkým plynem