Britská CVC podala návrh na převzetí japonské Toshiby

Logo společnosti Toshiba

Logo společnosti Toshiba Zdroj: ČTK/AP/Koji Sasahara

Logo společnosti Toshiba
2
Fotogalerie

Společnost CVC Capital Partners předložila návrh na převzetí japonského průmyslového konglomerátu Toshiba, jehož akcie by pak stáhla z obchodování na burze. Oznámil to dnes šéf japonského podniku Nobuaki Kurumatani. Potvrdil tak dřívější informace médií, podle nichž by se hodnota transakce mohla pohybovat kolem 20 miliard dolarů, zhruba 438 miliard korun.

Toshiba se v posledních letech potýkala s několika skandály včetně falšování účetnictví a rozsáhlých ztrát souvisejících s americkou jadernou divizí. K pokrytí ztrát musela prodat svou divizi pro výrobu čipů.

Návrh společnosti CVC přichází několik týdnů poté, co akcionáři Toshiby schválili nezávislou prověrku svého podniku. Transakce by před touto prověrkou mohla manažery firmy ochránit, zároveň by však vedla k přezkumu aktivit podniku ze strany regulačních úřadů, upozornila agentura Reuters.

„Je pravda, že jsme obdrželi návrh,“ uvedl Kurumatani. „Budeme o něm diskutovat na zasedání správní rady,“ dodal.

Podle zdroje agentury Reuters by mohla nabídka CVC zahrnovat 30procentní prémií k současné ceně akcií Toshiby. Analytik Mio Kato ze společnosti LightStream Research ale takovou cenu označil za příliš nízkou.

Případná dohoda by navíc čelila prověrce ze strany japonských regulátorů. Toshiba patří totiž mezi hrstku firem, které dokážou vyrábět jaderné reaktory a další důležitá zařízení, například baterie pro ponorky japonské armády.

„Toshiba je stále jednou z předních japonských společností. Vlastní také řadu podniků spojených s vládními aktivitami, takže se zdá být trochu nerealistické, že by se stala soukromou firmou v cizím vlastnictví,“ uvedl analytik Takuro Hajaši ze společnosti Iwai Cosmo Securities.