Brusel: České zdanění zelené elektřiny pravidla neporušuje

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: ctk

Český systém podpory produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů je v souladu s evropskými pravidly o státní podpoře. Uvedla to Evropská komise s tím, že systém nedeformuje hospodářskou soutěž. V Česku od začátku loňského roku platí zákon o podporovaných zdrojích energie.

Schéma podpory pomáhá Česku plnit cíle spojené s využíváním energie z obnovitelných zdrojů, jak poznamenal eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Dnešní rozhodnutí komise se přitom týká jen zařízení schválených po 1. lednu 2013, tedy od chvíle, kdy začala platit nová zákonná úprava.

Solárníci: Máme jistotu, že se nebude opakovat retroaktivní zásah

„Česká republika v minulosti opakovaně narušila retroaktivním snížením výkupních cen stabilní prostředí u projektů solární elektráren a dnešní rozhodnutí Evropské komise zvyšuje jistotu, že by se žádný podobný zásah neměl opakovat. Pevně věříme, že ministerstvo průmyslu upustí od jakéhokoliv dalších kroků, který by narušily využívání obnovitelných zdrojů v Česku,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Stále však existuje riziko, že by mohlo ministerstvo průmyslu i přes jasný postoj EU oprášit některý ze svých plánů na zpětný zásah do podpory jednotlivých typů obnovitelných zdrojů,“ upozornila Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace.

ERÚ podporu OZE dlouhodobě kritizoval

Energetický regulační úřad se dnes ke stanovisku Evropské komise odmítl vyjádřit, protože nezná detaily rozhodnutí. Mluvčí Jiří Chvojka nicméně poznamenal, že úřad dlouhodobě kritizoval podporu obnovitelných zdrojů energie a uvítal, že se ji podařilo zastavit. Vyjádření komise nechce komentovat ani ministerstvo průmyslu a obchodu, které o notifikaci zákona komisi požádalo.

Česko učinilo podle komise řadu dodatečných opatření, aby úpravu podpory sladilo s evropskými pravidly. Mezi jinými to bylo zavedení mechanismů, které producentům energií z obnovitelných zdrojů brání získávat kompenzace výrazně nad dodatečné náklady spojené právě s využíváním takových zdrojů.

EK: Český rozpočet letos vydá 2,5 miliardy na podporu OZE

Český systém podpory podle komise využívá garantované výkupní ceny a „zelené bonusy“ pro elektřinu vyprodukovanou vodními, větrnými a solárními elektrárnami či za využití biomasy, bioplynů nebo geotermálních sil. Komise dále uvádí, že v letošním českém rozpočtu je na ně vyčleněno okolo 91 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun).

Současná právní úprava začala platit loni v lednu, přijata byla přes veto prezidenta Václava Klause. Zákon měl mimo jiné za cíl omezit podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zároveň uvolnil prostor novým solárním zdrojům, ovšem jen těm malým, napojeným na samostatné objekty, a také mezi podporované zdroje energie zahrnul bioplyn. Zákon také umožňuje ERÚ zastavit podporu obnovitelných zdrojů, pokud bude naplněn národní plán, který předpokládá, že tyto zdroje v roce 2020 pokryjí 13,5 procenta celkové spotřeby energie v ČR.

Obnovitelné zdroje jsou předmětem sporů hlavně kvůli fotovoltaice
- Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů elektrické energie schválila vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) v roce 2003 s tím, že investoři pomohou státu splnit požadavek EU vyrábět do roku 2010 z obnovitelných zdrojů osm procent veškeré elektřiny. Nejviditelnějším typem obnovitelných zdrojů se staly solární elektrárny. K investicím do stavby tehdy nákladných fotovoltaických zdrojů měly motivovat garantované vyšší výkupní ceny vyrobené energie.
- V roce 2005 Sněmovna přijala hlasy ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU a KSČM (proti byla ODS) novelu zákona, která mimo jiné omezila roli Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle původní verze mohl úřad meziročně snižovat výkupní cenu o deset procent, nově pouze o pět. To se v následujících letech, kdy prudce klesly pořizovací ceny solárních zařízení, ukázalo jako problém, neboť prudce vzrostla výstavba fotovoltaických elektráren, která finišovala koncem roku 2010.
- Ještě v lednu 2010 činil instalovaný výkon solárních elektráren 463 megawattů, v listopadu překročil tisíc megawattů a do konce prosince už měly elektrárny, jež mají ze zákona nárok na nejvyšší dotace, výkon 1650 megawattů. Později tempo výstavby, i kvůli dočasnému omezení připojování do sítě, výrazně zpomalilo, loni činil celkový instalovaný výkon 2131 MW (asi polovina výkonu obou českých jaderných elektráren).
- Dotace na solární elektrárny činí desítky miliard korun ročně, například loni to bylo 44,4 miliardy korun (z toho 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu, zbytek zaplatili v ceně spotřebitelé). Proto už v březnu 2010 poslanci povolili ERÚ snižovat cenu proudu ze slunečních zdrojů o víc než pět procent, ovšem až u elektráren uvedených do provozu od roku 2011.
- V listopadu 2010 pak Sněmovna zavedla zdanění výkupní ceny ze solárních elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010. Původně měla daň činila 26 procent a vybírat se měla tři roky, loni ale byla její platnost prodloužena, ale jen pro zdroje uvedené do provozu v roce 2010 a sazba se snížila na deset procent.
- Zdanění napadla u Ústavního soudu (ÚS) skupina senátorů, ÚS návrh v květnu 2012 zamítl. Soudci ale zdůraznili, že s ohledem na individuální rozměry každého případu nemohou vyloučit zásah po eventuálních stížnostech investorů, pro něž má právní úprava „rdousící efekt“. Loni v prosinci pak Nejvyšší správní soud konstatoval, že by stát měl daň prominout v případě, že je pro provozovatele likvidační.
- Kvůli dani vyvolalo loni v květnu Sdružení provozovatelů solárních elektráren (IPVIC) proti České republice arbitrážní řízení, společnost Solar Global navíc podala stížnost k Evropské komisi. Bývalý ministr financí Jan Fischer několikrát řekl, že kvůli změnám podmínek žaluje Českou republiku 40 provozovatelů solárních elektráren, kteří chtějí kompenzaci ve výši 3,3 miliardy korun. Nedávno ministerstvo financí oznámilo, že členové sdružení IPVIC budou muset své nároky uplatnit v sedmi samostatných rozhodčích řízeních.
- Kromě solárních elektráren mají na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů výrazný podíl také bioplynové stanice. Loni jejich produkce činila 2243 MWh a meziročně se zvýšila zhruba o 60 procent. Na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se tak bioplyn podílel více než 22 procenty. Od letošního roku ale ERÚ zrušil provozní podporu pro bioplynové stanice nově uvedené do provozu, u nových zařízení bude klást důraz na společnou výrobu elektřiny a tepla a využití odpadů.
- Současná právní úprava začala platit loni v lednu, přijata byla přes veto prezidenta Václava Klause. Zákon měl mimo jiné za cíl omezit podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zároveň uvolnil prostor novým solárním zdrojům, ovšem jen těm malým, napojeným na samostatné objekty, a také mezi podporované zdroje energie zahrnul bioplyn. Zákon také umožňuje ERÚ zastavit podporu obnovitelných zdrojů, pokud bude naplněn národní plán, který předpokládá, že tyto zdroje v roce 2020 pokryjí 13,5 procenta celkové spotřeby energie v ČR.