Brusel povolil opatření proti energetické drahotě. Regulovat cenu povolenek ale odmítá

Sídlo Evropské komise, nadnárodního orgánu Evropské unie nezávislého na členských státech a hájícího zájmy Unie.

Sídlo Evropské komise, nadnárodního orgánu Evropské unie nezávislého na členských státech a hájícího zájmy Unie. Zdroj: Reuters

Země EU smějí dočasně mírnit dopady překotného zdražování energií finanční podporou či daňovými úlevami pro nejzasaženější obyvatele. Mohou i pomoci firmám, pokud neporuší unijní pravidla státní podpory. Evropská komise tak reagovala na žádost skupiny zemí včetně Česka o společná opatření proti zdražování. Zvažuje též společný nákup plynu. Další zásadní požadavky států – reformu trhu s elektřinou či regulaci cen emisních povolenek – však unijní exekutiva nevyslyšela.

Několikanásobný meziroční růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech státy, jako jsou Francie či Itálie, k zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování energií na obyvatele. Například vláda v Paříži slibuje podporu chudším domácnostem a chystá daňová omezení.

Komise s takovými kroky souhlasí, pokud jsou dočasné a zacílené na domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Státy mohou podle EK podpořit obyvatele například penězi z prodeje emisních povolenek, jejichž ceny se derou do závratných výšek.

„Tato opatření by měla jít snadno upravit na jaře, kdy očekáváme stabilizaci současné situace,“ uvedla unijní exekutiva.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Úplné zrušení daně z přidané hodnoty na elektřinu, o jakém uvažuje končící česká vláda, ale komise nepodpořila. Praha by v případě jeho uplatnění porušila daňová pravidla jednotného unijního trhu, za což by jí hrozil postih.

Brusel nepočítá ani s dalším požadavkem, který se na unijní úrovni snaží prosadit premiér Andrej Babiš. Dnešní návrh nijak nezmiňuje případnou regulaci cen emisních povolenek, jejichž vliv na zdražování energií je podle komise jen okrajový.

Mezi dlouhodobějšími návrhy se neobjevuje ani reforma trhu s elektřinou. Její cena se podle pravidel unijního trhu počítá z momentálně velmi vysoké ceny plynu. To chtěla změnit hlavně Francie, stejně jako stanovení maximální ceny emisních povolenek. To však nemá podporu výrazné části členských zemí. Komise pouze hodlá lépe dohlížet na „uhlíkový trh“ a prověřit případné praktiky porušující konkurenční pravidla na trhu s energiemi.

Unijní exekutiva chce také prozkoumat možný přínos případného dobrovolného zapojení členských zemí do společných nákupů plynu. To by mohlo vylepšit jejich pozici například při dohadování o nákupu ruského zemního plynu.