Ceny energie zdražují, radovat se ale mohou majitelé domácích elektráren

Zdroj: istock

Elektřina pouze z obnovitelných zdrojů, dodávky plynu, kde jsou vyprodukované emise kompenzovány podporou ofsetových projektů, účtování stejně jednoduché jako třeba za Netflix, a navíc férové ceny jak pro výrobce čisté energie, tak i pro zákazníky. Přesně to slibuje nový český startup bezDodavatele a jeho zakladatel Robert Chmelař, který popisuje situaci na trhu obnovitelných energií.

Jak jsou na tom Češi a dodávky zelené elektřiny, kterou bezDodavatele nabízí?

Obliba zelené energie v Česku postupně roste, nicméně, zatím ji podle našich dat odebírá jen asi 5 % ze všech domácností. Další čtvrtina to ale v budoucnu minimálně plánuje. Jak je známo, Češi jsou zatím ve srovnání s dalšími zeměmi zdrženlivější v přístupu k zeleným technologiím. Přesto v otázce energetiky vidíme světlo na konci tunelu. Více než polovina Čechů se dnes domnívá, že by elektřina z obnovitelných zdrojů v budoucnu měla nahradit dosavadní způsob výroby elektřiny spalováním uhlí. Zejména mladí jsou zelené energii nakloněni víc než starší generace.

Se zelenou elektřinou je spojena řada mýtů, které se neustále opakují. Jak na váš produkt reagují potenciální zákazníci?

S různými mýty se potýkáme takřka neustále. Snažíme se je v naší komunikaci postupně bořit a veřejnost více edukovat, řada z nich má ale stále zkreslené představy o tom, co vlastně zelená elektřina nebo plyn znamená. Bojí se, že energie z obnovitelných zdrojů funguje jen za hezkého počasí a není tak možné, aby na ní domácnosti fungovaly po celý rok. Lidé jí proto příliš nevěří a mají strach z vysoké ceny. Obecně však ochrana životního prostředí a klimatu nebyla v Česku dlouhodobě tématem. A to se v poslední době začíná naštěstí měnit.

Jak tedy funguje prodej zelené elektřiny u bezDodavatele a kolik za vaše služby zákazník zaplatí?

Pokud by zákazníci chtěli mít jistotu, že odeberou elektřinu pouze ze sousední fotovoltaické elektrárny, museli bychom přímo k ní natáhnout kabely. To ale samozřejmě není možné a veškerá vyrobená elektřina i ze zelených zdrojů tak putuje do společné sítě. Co ale v bezDodavatele umíme, je zajistit, že platby našich zákazníků skončí pouze v rukou českých výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jednoduše tak obě strany propojíme místo kabelů finančně a zároveň tím snížíme poptávku po elektřině z fosilních zdrojů.

Za možnost využívat výhradně zelenou energii za tržní cenu nám zákazník neplatí žádnou marži, ale stabilní denní poplatek. Za zprostředkování a veškeré služby domácnostem účtujeme cenu srovnatelnou se streamovacími službami, jako je Netflix nebo Spotify – 6 korun bez DPH za den. Cena samotné elektřiny a plynu už se pak odvíjí od jejich tržní ceny a bezDodavatele jí nijak neovlivňuje.

iStock Photo

Dokážete zaručit, že zelená elektřina, kterou dodáváte, byla vyrobena v Česku?

To je velmi dobrá otázka. Zelenou energii často dodavatelé „dováží“ přes nákup certifikátů záruky původu ze zahraničí. My ale tento způsob chceme kompletně změnit, a naopak zvýšit mezi domácnostmi poptávku po elektřině od českých výrobců z obnovitelných zdrojů.  Chceme zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na českém energetickém mixu, kde zatím uhlí jako hlavní zdroj energie jednoznačně kraluje. S blížícím se zavíráním uhelných dolů ani nebude jiná možnost. Elektřinu ale zároveň chceme odebírat i od českých domácností, které se do vlastní výroby pustily například díky instalaci fotovoltaického panelu na střeše domu.  

Jaké podmínky nabízíte domácnostem, od kterých elektřinu vykupujete? Propisují se do vašich výkupních cen rostoucí ceny energií na trhu?

Tato služba je u nás zcela transparentní – od domácností jednoduše vykupujeme za aktuální velkoobchodní ceny. Na rozdíl od jiných dodavatelů, kteří tuto službu poskytují, nemáme stanovenou žádnou garantovanou cenu například za 1 kWh. Naše výkupní ceny se odvíjejí od situace na trhu, která je nyní pro majitele FVE mimořádné výhodná. Za přebytečnou energii dostávají zaplaceno nejlépe za posledních pár let. 

Tím, že nabízíme výhradně lokální zelenou elektřinu, naše řešení přirozeně zajímá lidi, kterým jsou obnovitelné zdroje blízké. Již dnes tvoří majitelé domácích elektráren jednu z našich hlavních cílových skupin. Na prodeji přebytků z FVE přitom není nic složitého. Většina elektráren, které jsou primárně určeny pro napájení rodinného domu a mají výkon do 10 kW, splňují veškeré podmínky pro provoz bez licence či speciálních povolení. Prodávat do sítě tak může s domácí fotovoltaikou téměř každý.

Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám bude nově možné čerpat dotace na pořízení domácí elektrárny i na rekreačních objektech? Jaká je poptávka ze strany majitelů chalup?

Mluvit o konkrétních číslech je zatím ještě brzy, program je na teprve na svém začátku. Rozhodně ale existují i nadšenci, kteří si domácí elektrárnu na chalupě spustili i bez dotací. Stejně jako domácnosti mají v zásadě dvě možnosti, jak využít jejich potenciálu. Na přebytečnou energii mohou využít domácí baterie, anebo ji stejně jako v rodinném domě mohou prodat zpět do sítě.

Řešení je ideální například pro lidi z bytů, kteří doma fotovoltaickou elektrárnu mít nemohou. Jimi vyrobená elektřina totiž přijde vhod i doma. Samozřejmě nebudeme mezi chalupou a bytem natahovat kabely, elektřinu si ale mohou poslat domů jednodušeji – v penězích. Cena jimi vyrobené a prostřednictvím bezDodavatele odkoupené elektřiny je totiž stejná jako ta, kterou zaplatí za elektřinu spotřebovanou v bytě. Díky tomu dokáží výrazně ušetřit na provozu své domácnosti. A pokud na chalupě vyrobí více elektřiny, než doma spotřebují, dostanou za energie dokonce zaplaceno.

Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavateleRobert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele | bezDodavatele