Ceny ropy jsou nejvýše od roku 2014

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: Gill M L via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Těžba ropy (ilustrační foto).
Těžba ropy, ilustrační foto
3
Fotogalerie

 Ceny ropy se během dnešního obchodování vyšplhaly na nejvyšší úrovně od roku 2014. Vzhůru je tlačí údaje o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Cena severomořské ropy Brent vystoupila až na 73,39 dolarů za barel, později však o část zisků přišla a kolem 17:00 se prodávala za méně než 73 dolarů. Proti úternímu závěru si nicméně připisovala téměř dvě procenta.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o zhruba 2,2 procenta a pohybovala se těsně pod 68 dolarů. Během dne vystoupila až na 68,44 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 1,1 milionu barelů. Ke zdražování přispěly rovněž informace od zdrojů agentury Reuters, podle kterých by Saúdská Arábie byla ráda, kdyby ceny vystoupaly k 80 dolarům či dokonce ke 100 dolarům za barel.

Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ta se předloni s několika dalšími předními těžařskými zeměmi dohodla na omezení dodávek ropy na trh s cílem podpořit ceny.

V pátek se setká ministerský výbor OPEC, který dohodu monitoruje. "Navzdory ceně ropy přesahující 70 dolarů za barel a skutečnosti, že nadměrná nabídka byla eliminována, nebude na programu jednání postupné ukončování těžebních omezení," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank.

Ceny ropy tlačí vzhůru také obavy z narušení těžby v důsledku napětí na Blízkém východě. K růstu cen přispívá i možné obnovení amerických sankcí vůči Íránu a klesající těžba ropy v krizí zmítané Venezuele.