Ceny ropy v obavách z řeckého bankrotu klesají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Světové ceny ropy odpoledne klesaly a na trh doléhaly obavy z bankrotu Řecka, prohloubení dluhové krize eurozóny a jejího dopadu na světovou ekonomiku. Pokles na ropném trhu ale zmírnilo rostoucí napětí mezi Íránem a Západem.

Cena severomořské ropy Brent odpoledne oslabila o zhruba 40 centů na 110,20 dolaru za barel a sestoupila z ranní úrovně 111,11 dolaru, kam se dostala ještě v reakci na pondělní vyhlášení evropského embarga na dovoz íránské ropy. Americké lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o půl dolaru na 98,25 dolaru za barel.

Řecko už sedmý měsíc jedná o seškrtání svých dluhů u soukromých věřitelů a rozhovory musí ukončit co nejdříve, aby získalo do března od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu nový úvěrový balík. Ministři financí eurozóny však v pondělí odmítli poslední nabídku soukromých věřitelů a vyzvali je, aby se spokojili u nových řeckých dluhopisů s nižšími úrokovými sazbami.

Věřitelé přitom dali o víkendu najevo, že dál za svou poslední nabídku už jít nemohou. Na trhu tato situace vyvolává obavy z neřízeného bankrotu země.

MMF v dnešním novém výhledu světové ekonomiky předpověděl eurozóně pro letošní rok ekonomický pokles a upozornil na to, že pokud země eura nechají dluhovou krizi dál eskalovat, může to vést k recesi celé globální ekonomiky. Ta by měla těžký dopad na poptávku po ropě.

Ministři zahraničí zemí EU se v pondělí dohodli na uvalení embarga na dovoz ropy z Íránu, aby narušili financování kontroverzního íránského jaderného programu. Evropa je druhým největším odběratelem íránské ropy po Číně.

Americká vláda dnes oznámila, že bude ve svých sankcích proti Teheránu pokračovat. Írán zopakoval pohrůžku, že pokud sankce poškodí jeho ropný export, uzavře Hormuzský průliv, která je klíčovou cestou ropy z arabských zemí kolem Perského zálivu na světový trh.