ČEPS tají dodavatele „vyrovnávací“ elektřiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

V elektřině, na které stojí rovnováha a bezpečnost české přenosové soustavy, se ročně protočí přibližně půl miliardy korun. Dodavatele elektřiny, která vyrovnává výkyvy v síti, ale správce soustavy, společnost ČEPS, úzkostlivě tají. Jedná se prý o obchodní tajemství. Podle oslovené právní kanceláře by ČEPS, jehož jediným akcionářem je ministerstvo průmyslu a obchodu, informace sdělit měl. Na systémové služby navíc přispívá každý odběratel elektřiny v Česku.

ČEPS vypsal na konci října výběrové řízení na dodavatele elektřiny pro krytí ztrát v přenosové soustavě na roční a kvartální pásmo, tendr uzavřel 18. listopadu. Kdo ale bude energii dodávat, sdělit odmítl.

„Informace o konkrétních dodavatelích nejsme na základě uzavřených smluv oprávnění sdělovat třetím stranám,“ sdělila serveru E15.cz na opakovaný dotaz mluvčí společnosti Zuzana Dvořáková. Jména dodavatelů jsou podle mluvčí obchodní tajemství. Podle právníků z kanceláře Frank Bold by ČEPS informace zveřejnit měl, spadá dle jejich mínění do kolonky „povinný subjekt“. Stejně jako například energetická společnost ČEZ.

Celkové náklady na zajištění elektřiny pro krytí ztrát se v letech 2010 až 2012 pohybovaly podle Dvořákové v rozmezí 1 až 1,1 miliardy korun.

Postup ČEPSu je zarážející podle protikorupční organizace Oživení. „ČEPS je obchodní společností s jediným akcionářem, ministerstvem průmyslu a obchodu, tím je splněna jedna z podmínek pro posouzení společnosti jako veřejné instituce,“ uvedl předseda Oživení Martin Kameník. Dodal, že ČEPS se navíc stará o udržování elektroenergetické soustavy v České republice, což je bezesporu naplňování veřejného zájmu.

ČEZ podíl snížil

Sdílnější bylo ohledně dodavatelů ministerstvo průmyslu a obchodu, ale i tak nebyl resort konkrétní. Z původních čtyř dodavatelů, kdy měl v roce 2001 zhruba devadesátiprocentní podíl ČEZ, počet společností, které elektřinu do sítě dodávají, stoupl v současnosti na 15 dodavatelů podpůrných služeb.

„Podíl ČEZ je pouze okolo 46 procent, tedy významně méně než je jeho podíl na výrobě, přibližně 70 procent,“ poznamenal mluvčí ministerstva Filip Matys. O vysoce konkurenčním prostředí podle něj svědčí to, že údaje o podílu jednotlivých poskytovatelů ve výběrových řízeních zveřejňuje ČEPS na internetu.

ČEZČEZ | Jan Rasch, Euro E15Z 90 na 46 procent snížil ČEZ svůj podíl na dodávce podpůrných služeb (foto Euro)

Podpůrné služby nakupuje ČEPS podle pravidel, které schvaluje Energetický regulační úřad (ERÚ), stejně jako náklady. Matys upozornil, že za uplynulých 12 let existence trhu nevznesl ERÚ proti způsobu zajišťování podpůrných služeb žádné výhrady.

Podle energetického analytika Jana Ondřicha z poradenské firmy CandolePartners je ale český trh s regulační elektřinou neefektivní a zaostává za zahraničím. Nákupy elektřiny, která dorovnává výrobu a spotřebu, ze strany ČEPS obestírají zbytečné tajnosti, které ji v důsledku prodražují. Kritizuje například i to, že má ČEPS pro elektrárny, které vpouští do tendrů, příliš vysoké limity.

Časté aukce, nižší cena

ČEPS podle analytika nakupuje kvůli „bezpečnostnímu polštáři“ více, než je nezbytně nutné. V sousedním Německu se konají dominantní aukce na týden dopředu, nakupuje se ale třeba i na den dopředu. A platí, že v čím kratším časovém období se aukce pořádají, tím nižší je cena za kapacitu, rezervaci výkonu, a regulační elektřinu.

„Podle našich informací je minimální výkon stanoven proto, aby bylo garantováno, že dodavatel je schopen svojí dodávku splnit,“ zmínil Matys.

Potřeba podpůrných služeb je dána podle něj z největší části evropskými pravidly provozu sítí a kolísá v průběhu roku s objemem výroby a spotřeby. „Přibližně 85 procent potřeb, u některých kategorií 100 procent, je fixní v průběhu rok,“ poznamenal Matys.

:

Sítím pomohou speciální transformátory