Češi dostali přístup k armádním zakázkám v USA

armáda USA

armáda USA Zdroj: profimedia.cz

Českým zbrojařům se otevírá možnost získávat ve Spojených státech veřejné vojenské zakázky. Český ministr obrany Alexandr Vondra dnes v Bruselu na okraj jednání NATO podepsal se svým americkým protějškem Leonem Panettou dohodu, která jim umožní ucházet se v USA přímo o kontrakty v obranné oblasti.

Přístup českých společností k armádním zakázkám Spojených států dosud blokoval tamní zákon „Buy America“, který preferuje domácí dodavatele. České firmy tak dosud mohly získat jedině nějaké subdodávky pro firmy z USA.

Po podpisu smlouvy se Česko dostane do okruhu nejbližších spojenců Washingtonu, pro které tato omezení neplatí. „Jsme vlastně s Poláky první z postkomunistických zemí v té elitní dvacítce, které tuto dohodu mají,“ uvedl Vondra.

„Umožní to zjednodušeně řečeno bez prostředníků českým firmám účastnit se tendrů v americké armádě,“ upřesnil a dojednání dohody označil za nejdůležitější věc, které se za poslední rok ve vztazích s USA podařilo Česku dosáhnout.

Čtěte také:

Finanční krize brzdí růst vojenských výdajů

České tramvaje v USA svádějí boj s doktrínou „buy America“

Jako příklad české firmy, která by nových možností mohla využít, jmenoval Vondra státní společnost LOM. Ta je zaměřena zejména na servis ruských vrtulníků řady Mig. Tato firma získala před časem kontrakt na výcvik amerických a afghánských pilotů pro Afghánistán. Stalo se tak však přes několik prostředníků. Díky této dohodě by společnost LOM mohla mít přímý přístup k americkému ministerstvu obrany.

Šanci mají třeba výrobci kybernetiky nebo optiky

Možnosti se ale podle Vondry nabízejí i pro řadu dalších firem, a to nejen státních. Využít snazšího přístupu k zakázkám by mohli třeba výrobci zbraní, nebo různé společnosti z oblasti nových technologií, například ty zaměřující se na nanomateriály či informační technologie a systémy.

Šanci mají i firmy z oblasti zdravotnických systémů, detekce biologických a chemických látek nebo optických přístrojů. .

Jednání o dohodě trvala řadu let. „Nejsme žádní břídilové. Český průmysl, česká podnikavost, český inovativní potenciál mají prostě dobrý zvuk,“ vysvětlil Vondra to, co nakonec Američany přesvědčilo o tom, aby si Česko pro dohodu vybrali.

Na dnešní schůzku Vondry s Panettou naváže ve čtvrtek setkání šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. S ní bude český ministr hovořit hlavně o plánované dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o kterou se uchází i americká společnost Westinghouse. Kromě ní o lukrativní zakázku usilují i francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.