Česká stopa v závodě o největší úložiště. Photon Energy má projekt, který strčí Muska do kapsy

Koncept elektrárny a úložiště společnosti RayGen. Na přelomu roku by měl přejít do ostrého provozu projekt, který má rozhodnout o budoucnosti technologie.

Koncept elektrárny a úložiště společnosti RayGen. Na přelomu roku by měl přejít do ostrého provozu projekt, který má rozhodnout o budoucnosti technologie. Zdroj: Photon Energy

Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy
Georg Hotar, spoluzakladatel firmy Photon Energy
3
Fotogalerie

Společnost Photon Energy s českými kořeny se blíží výstavbě elektrárny využívající koncentrované sluneční energie doplněné největším úložištěm energie svého typu na světě. Australský startup RayGen, v němž má Photon Energy menšinový podíl, připojil do sítě pilotní projekt, který chce na přelomu roku kolaudovat. Photon Energy bude moci od té doby nabírat peníze na plnohodnotnou a mnohem rozsáhlejší elektrárnu.

U koncentrovaných solárních elektráren zpravidla soustava zrcadel soustřeďuje sluneční energii do jednoho ohniska, ve kterém se ohřívá médium. Většina dosavadních systému koncentruje paprsky přímo na médium, například do solného roztoku v centrální věži elektrárny.

RayGen ovšem přidává mezikrok. Jeho hlavní inovací je fotovoltaický článek, který dokáže pracovat při nadstandardních 700 stupních Celsia a díky současné výrobě tepla i elektřiny podstatně zvyšuje účinnost systému, uvedl v rozhovoru pro deník E15 šéf společnosti Photon Energy Georg Hotar.

„Solární panely na tento článek zrcadlí paprsky, a ten pak produkuje jak elektřinu, tak teplo. Teplo v podobě horké vody ukládá do hyperizolované nádrže, část elektřiny používá ke chlazení vody a přebytek elektřiny posílá přímo do sítě. V nejvhodnější dobu pak díky teplotnímu rozdílu vody ve dvou oddělených nádrží vyrobí pomocí turbíny další elektřinu, třeba i v noci,“ vysvětluje Hotar.

Nepočítáme-li přečerpávací vodní elektrárny, dosud největší úložiště energie je v Maroku. Vedle solární elektrárny Ouarzazate tam stojí termální zásobárna energie o kapacitě tří gigawatthodin, jež jako médium využívá tavenou sůl. Největší Muskova farma baterií, která leží v Jižní Austrálii, má kapacitu „jen“ 450 megawatthodin.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!