Solární skupina Solek letos po pěti letech znovu vydělala. Čeká čtyřnásobné tržby

Tuzemské energetické společnosti Solek Holding se loni dařilo. Snímek zachycuje jednu z jejích elektráren v Chile.

Tuzemské energetické společnosti Solek Holding se loni dařilo. Snímek zachycuje jednu z jejích elektráren v Chile. Zdroj: Solek

Po pěti letech firma Solek opět dosáhla zisku a připsala si nejlepší hospodářský výsledek od svého založení v roce 2010.
„Postupně začínáme sklízet ovoce a i přes pandemii byl loňský rok pro skupinu nejúspěšnějším v historii,“ uvádí zakladatel Soleku Zdeněk Sobotka.
3
Fotogalerie

Tuzemské energetické společnosti Solek Holding se loni dařilo. Po pěti letech se vrátila k zisku, když si připsala nejlepší hospodářský výsledek od založení v roce 2010. S výnosy kolem 650 milionů vygenerovala čistý zisk 69 milionů korun, přestože předloni prodělala 177 milionů korun. Informace vyplývá z výroční zprávy, kterou má deník E15 k dispozici. 

Předchozí ztrátové období bylo podle zakladatele a šéfa energetické skupiny Solek Zdeňka Sobotky dáno dynamickým růstem, který doprovázely mohutné investice. „Postupně začínáme sklízet ovoce a i přes pandemii byl loňský rok pro skupinu nejúspěšnějším v historii,“ uvádí s tím, že letos chce tržby dostat na 2,5 miliardy korun, tedy téměř čtyřnásobek.

Skupina na svém hlavním trhu v Chile ke konci roku 2020 dokončila patnáct projektů a v současnosti disponuje elektrárnami o celkovém výkonu sto megawattů. Kromě Latinské Ameriky se teď chce zaměřit také na jihoevropské státy. V červenci na Kypru odstartovala první projekt a plánuje desítky dalších.

Mezi nové trhy by mohly patřit také Maďarsko, Řecko nebo Francie, kde již společnost umístila svůj tým. Nadále ale platí, že téměř devadesát procent výkonu skupiny tvoří elektrárny v Chile a zbylých deset procent připadá na Rumunsko, Česko a na Slovensko. Celkem je ve výstavbě nebo v pokročilé fázi příprav 360 megawattů, což odpovídá plánům, v jejichž rámci chce mít skupina do dvou let ve svém portfoliu solární elektrárny o výkonu 500 megawattů.  

Solek pokukuje i po dalších technologiích a oborech. Zaměřit se chce na propojení fotovoltaiky s bateriovými úložišti nebo na výrobu vodíku. Zároveň také zvažuje vstup na burzu.

„Je to další logický krok, který se blíží, a to zhruba v horizontu příštích čtyř let. Konkrétně bychom rádi cílili více na mezinárodní burzy, jako jsou New York nebo Londýn, což vychází mimo jiné i z našeho působení primárně na zahraničních trzích,“ řekl Sobotka.

Z firem s českými kořeny se na mezinárodním trhu podobně ambiciózně profiluje Photon Energy, kterou spoluzaložili Čechorakušan Georg Hotar a Čechoaustralan Michael Gartner. Převážně v Austrálii a v Maďarsku působící solární skupina loni utržila zhruba 728 milionů korun.

Na solární technologie sází ve velkém také společnost Solar Global Vítězslava Skopala, která působící zejména v Česku, Polsku a nově také ve Španělsku. Její loňské tržby se vyšplhaly na 528 milionů.