České ocelárny příští rok do zámoří vyvezou násobně víc. Zrušení cel jim přinese miliardy

České ocelářské podniky chystají mohutný návrat na americký trh. Díky částečně zrušeným clům by se jejich export do zámoří mohl zvýšit o jednotky miliard korun, odhaduje Ocelářská unie.

České ocelářské podniky chystají mohutný návrat na americký trh. Díky částečně zrušeným clům by se jejich export do zámoří mohl zvýšit o jednotky miliard korun, odhaduje Ocelářská unie. Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Ostravská huť Liberty kvůli plánovanému navýšení produkce hodlá přijmout přes sto nových pracovníků. 
Bezcelní vstup evropské oceli do USA se bude týkat ročního objemu 3,3 miliony tun, nadlimitní objem bude nadále zatížen cly ve výši 25 procent
Na zrušení cel unijních exportérů do USA se na konci října dohodli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a americký prezident Joe Biden.
4
Fotogalerie

Tuzemské ocelářské podniky chystají velký návrat na americký trh. Díky částečně zrušeným clům by se jejich export do zámoří mohl zvýšit o jednotky miliard korun, odhaduje Ocelářská unie. Ostravská huť Liberty kvůli plánovanému navýšení produkce hodlá přijmout přes sto nových pracovníků. 

Na zrušení cel unijních exportérů do USA se na konci října dohodli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a americký prezident Joe Biden. Bezcelní vstup evropské oceli do USA se bude týkat ročního objemu 3,3 miliony tun, nadlimitní objem bude nadále zatížen cly ve výši 25 procent. Cla zavedl v roce 2018 bývalý americký prezident Donald Trump.

Ocelářská unie očekává, že české firmy nových podmínek rychle využijí. „V roce 2017 čeští oceláři vyvezli do USA celkem 130 tisíc tun oceli v hodnotě 4,7 miliardy korun. Díky nynějším vysokým cenám na americkém trhu čekám, že se hodnota exportu v roce 2022 vrátí k pěti miliardám, i když objem vývozu bude možná o něco nižší,“ předjímá šéf Ocelářské unie Daniel Urban s tím, že v letošním roce unie čeká vývoz do USA jen kolem 40 tisíc tun, tedy zhruba třetinový oproti původním hodnotám. 

Nejvíce se z Česka do USA vyvážejí kolejnice, svařované i bezešvé trubky a legovaný tažený drát. Americký trh byl dříve klíčový zejména pro ostravskou Liberty, pro niž představoval až 40 procent odbytu. „Ostravská huť je tradičním výrobcem bezešvých trubek určených pro těžbu a transport ropy. Do Spojených států je naše rourovna vyvážela mnoho let až do roku 2018. Nyní se připravuje na to, že se vrátí i ke svým americkým zákazníkům. Prakticky to znamená, že budeme muset nabrat více než sto zaměstnanců,“ říká mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková. 

Navýšit export do Spojených států se pokusí i Třinecké železárny, které tam vyvážejí kolejnice, speciální trubky a ocelové tyče. „Bude ale záležet na poptávce a našich kapacitních možnostech,“ sdělila mluvčí společnosti Petra Macková. O poznání sebevědomější jsou Válcovny trub Chomutov (VTCH) byznysmena Zdeňka Zemka, pro něž jsou Spojené státy jedním z nejdůležitějších trhů. „Uvolnění cel nám samozřejmě pomůže jak z hlediska objemu exportu, tak z pohledu profitu,“ věří mluvčí společnosti Miroslav Slaný.

Ocelárny díky vysoké globální poptávce zažívají jeden z nejúspěšnějších roků za poslední dobu. „Radost nám kazí jen šílené ceny energií a emisních povolenek. Velmi vysoké ceny zůstávají také u šrotu či dopravy, naopak cena železné rudy i uhlí klesla,“ vyjmenovává Urban trendy cen vstupů, které by však neměly ohrozit vyšší ziskovost firem.

Konkrétní čísla zatím zveřejnila pouze Liberty Ostrava, která za první pololetí dosáhla nejlepších výsledků za posledních deset let. „Tržby za druhé čtvrtletí byly ve výši 13 miliard korun, což představuje téměř dvojnásobek v meziročním srovnání. Provozní zisk (EBITDA) činil za stejné období 2,6 miliardy korun, což je nejlepší výsledek za deset let,“ zdůrazňuje Černá.

Příští rok ale až tak veselý být nemusí, varuje Urban. Výsledky firem podle něho ovlivní především výkonnost celé evropské ekonomiky a také to, zda dojde ke korekci cen energií, povolenek a jiných vstupů.