České sny o novém solárním boomu kulhají za realitou

V případě, že sedmdesát procent elektřiny
získá rodina z domácí fotovoltaiky na střeše
rodinného domu, ušetří za rok zhruba čtrnáct tisíc korun.

V případě, že sedmdesát procent elektřiny získá rodina z domácí fotovoltaiky na střeše rodinného domu, ušetří za rok zhruba čtrnáct tisíc korun. Zdroj: Profimedia

Stát čeká, že na střechách vyrostou do roku 2020 desítky tisíc domácích elektráren, jejichž návratnost se počítá na deset až patnáct let. Realistický odhad se pohybuje v tisících nových solárů.

Teprve před třemi týdny nabídla energetická skupina ČEZ domácnostem, že jim na rodinné domy nainstaluje ve zjednodušeném režimu vlastní solární elektrárnu.

„Už máme několik stovek zájemců o konkrétní nabídku. První kalkulace připravujeme a budeme je rozesílat zákazníkům,“ neskrývá překvapení ze startu nové solární vlny v Česku Pavel Cyrani, ředitel pro strategii a obchod ČEZ. Firma odhaduje, že v příštích letech by si elektrárnu mohly pořídit tisíce domácností.

Stát postupně připravuje podmínky, aby si rodiny mohly pořizovat fotovoltaiky na střechy svých domů i bez dotovaného výkupu vyrobené elektřiny. V létě začala platit novela energetického zákona, která nyní nevyžaduje licenci na výrobu pro elektrárny do výkonu deseti kilowattů.

Velké oči

Ministerstvo životního prostředí vypsalo v programu Nová zelená úsporám investiční dotaci na domácí fotovoltaiky, které budou kombinované s ukládáním nespotřebované elektřiny formou ohřevu vody v bojleru nebo do akumulátorů.

Dotace z Nové zelené úsporám se pohybují od 55 do 100 tisíc korun na instalaci. Česká fotovoltaická průmyslová asociace odhadla, že je využije 1200 domácností.

Čísla z ČEZ i odhady solárníků ovšem blednou proti plánu, který vepsalo ministerstvo průmyslu a obchodu na popud zastánců obnovitelných zdrojů do návrhu aktualizace akčního plánu pro obnovitelné zdroje. Z něj vyplývá, že během příštích pěti let na českých rodinných domech vyroste přes sedmdesát tisíc elektráren.

A to v situaci, kdy se investice do solární elektrárny podle studie, kterou si nechala zpracovat asociace, vrátí do 10 až 15 let. Řeč je o systému s výkonem kolem dvou kilowattů, který dokáže zajistit, že 60 až 70 procent elektřiny použijí spotřebiče přímo v domě.

„Jediné, jež jsou schopny akceptovat takto dlouhou návratnost, jsou domácnosti. Proti pořízení vlastního zdroje jde nyní klesající cena elektřiny. Poptávka po domácích fotovoltaikách sice není úplně malá, ale hodnoty v aktualizovaném akčním plánu se asi nepovede naplnit,“ říká realisticky Tomáš Baroch, tajemník České fotovoltaické asociace. Rostoucí zájem o elektrárny registrují instalatérské firmy sdružené v asociaci i díky přibývajícím novostavbám rodinných domů.

Úspora za 200 tisíc

Malá solární elektrárna přijde rodinu na 150 až 200 tisíc korun. Bojler a zařízení pro řízení spotřeby systém prodraží o další tisíce korun. Za baterie bude muset rodina připlatit desítky tisíc korun. Pro rodinu má taková investice smysl v okamžiku, kdy tyto peníze má, na nic jiného je nepotřebuje a neuvažuje jako podnikatel, který je chce po určité době získat zpátky.

Za své peníze si rodina může koupit podstatné snížení účtů za elektřinu. U rodinného domu se průměrné roční výdaje za elektřinu pohybují při spotřebě mezi čtyřmi a pěti tisíci kilowatthodinami kolem 20 tisíc korun. V případě, že 70 procent elektřiny získá rodina z domácí fotovoltaiky, ušetří za rok zhruba 14 tisíc korun, které může použít na jiné účely.

Elektrárna na úvěr

„V listopadu nabídneme ve spolupráci s partnerem možnost financovat domácí fotovoltaickou elektrárnu úvěrem. Hledáme také řešení, jak nabídnout fotovoltaické panely v balíčku s dalšími produkty a službami. Jasněji bude na přelomu roku,“ uvádí Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ.

Vedle využití vlastních úspor a bankovních produktů by rodina mohla elektrárnu koupit na leasing, kdy se bude elektrárna splácet z uspořených plateb za elektřinu, doplňuje další možný příklad financování Veronika Knoblochová, ředitelka asociace.

I z řad solárních firem zaznívá názor, že koupit malou fotovoltaiku na úvěr nedává smysl. Případnou úsporu v nákladech na elektřinu pohltí úroky a návratnost investice se prodlouží.

Brzdy pro soláry na střechách
Skutečnou rychlost nového solárního boomu nelze odhadnout. Jisté zatím není, jestli bude možné, aby z elektrárny přetékala část vyrobené elektřiny do distribuční sítě. Návrh připojovací vyhlášky hovoří o maximálním přetoku 60 kilowatthodin za rok, aby domácnost měla nárok na zjednodušenou proceduru připojení k soustavě.„Další neznámou je nové tarifní schéma, které přijde po roce 2017. Zvýšení fixních regulovaných cen může být překážkou pro zájemce o vlastní výrobu elektřiny ze slunce,“ uvádí Veronika Knoblochová, ředitelka České fotovoltaické a průmyslové asociace. Detaily nových tarifů zatím Energetický regulační úřad nezveřejnil. Experti odhadují, že změna prodlouží návratnost investice do domácích solárů o pět až sedm let, protože větší část regulovaných cen se už nebude odvozovat od spotřeby elektřiny, ale od hodnoty jističe.