Česko dohodlo s EU plán podpory dovážené zelené elektřiny

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Česko připravuje na základě dohody s Evropskou unií plán, jak podporovat dováženou elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. Stát by to mohlo stát až 200 milionů korun ročně. V rámci EU je to pilotní projekt, zatím ale bez detailů řešení. Informovaly o tom Hospodářské noviny s odkazem na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dohoda je výsledkem české snahy vyjít vstříc EU v otázce způsobu podpory obnovitelných zdrojů. Podle dohody budou moci zákazníci, kteří spotřebují zelenou elektřinu ze zahraničí a prokážou to certifikátem, nárokovat navrácení příspěvku na obnovitelné zdroje. Ten je letos v Česku 495 korun za megawatthodinu.

Systém by měl fungovat zpětně od počátku roku 2013 do nabytí účinnosti novely, podle níž by lidé nově platili poplatek na podporu obnovitelných zdrojů podle kapacity hlavního jističe. „Náš limit na kompenzace je podle výpočtů regulátora něco přes 200 milionů korun ročně,“ řekl HN náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Ze systému nejvíc vytěží ten, kdo doveze a spotřebuje

Pokud by zákazníci uplatňovali certifikáty ve vyšší celkové hodnotě, suma se bude proporčně dělit. Z plánovaného systému může nejvíce těžit ten, kdo elektřinu doveze a zároveň v dostatečném množství spotřebuje, tedy velké firmy, řekl deníku předseda představenstva operátora trhu OTE Jiří Šťastný.

Novela, podle níž by se platba na podporu obnovitelných zdrojů určovala podle kapacity hlavního jističe namísto spotřeby, je výsledkem jednání s EU. Brusel označil nynější poplatky v Česku na základě spotřeby za potenciálně diskriminační, protože dováženou elektřinu prý uměle zatěžují další platbou. Soudní dvůr EU ale nedávno ve sporu mezi společností Alands Vindkraft a Švédskem rozhodl, že způsob podpory zelené elektřiny je primárně vnitrostátním rozhodnutím. České MPO zatím nechce soudní verdikt komentovat s tím, že ho studuje.