Česko-slovinská papírna Vipap snížila loni ztrátu na 63 milionů

Papírna

Papírna Zdroj: Profimedia

Slovinské papírně Vipap Videm Krško, která patří mezi nejméně známé majetky českého státu, klesla v roce 2011 ztráta na 2,5 milionu eur (kolem 63 milionů korun), z předloňských 8,7 milionu. Naopak tržby firmě stouply meziročně o 16 procent na 105,7 milionu eur, přičemž podnik poprvé ve své historii vyrobil a prodal přes 200 tisíc tun papíru.

Firma vylepšila své příjmy hlavně díky nárůstu cen finálních produktů, tedy novinového a grafického papíru, o 13 procent. „Zvýšení prodejních cen nicméně nedokázalo vykompenzovat extrémní zdražení vstupních surovin, které vyústilo v horší provozní výsledek, než se plánovalo,“ uvedla výroční zpráva Vipapu, kterou má server E15.cz k dispozici.

Podle zprávy se náklady na nákupy sběrového papíru, buničiny, dřeva a energií zvýšily na 78 milionů eur, což bylo meziročně o 12 procent více, zároveň to o osm procent předčilo očekávání managementu.

Vedení Vipapu ve výroční zprávě zdůraznilo, že společnost loni zaznamenala hrubý zisk před odpisy 6,8 milionu eur a snížila počet zaměstnanců na 389 ze 411 v předchozím roce. „Pro letošek plánujeme kladný hospodářský výsledek na úrovni 1,1 milionu eur a plné využití našich výrobních kapacit,“ konstatovala zpráva.

Vipap patří mezi největší a nejmodernější papírny v celé jihovýchodní Evropě. Většinu své produkce exportuje do zahraničí, hlavně do zemí Evropské unie včetně České republiky, ale i do Srbska či Chorvatska.

Prodeje Vipapu na jednotlivých trzích v roce 2011Export Vipapu v roce 2011Export Vipapu v roce 2011 | Vipap

Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC, což v té době byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před pěti lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

Po zrušení ČKA přebralo správu podniku ministerstvo financí, které dlouhodobě zvažuje jeho prodej. V únoru si resort kvůli privatizaci Vipapu najal firmu Deloitte, která má podíl Česka ocenit. ČR v papírnách drží 96,5 procenta akcií. „Ocenění ještě není definitivně uzavřeno,“ řekl serveru E15.cz mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Majetek firmy se počítá na miliardy. V roce 2001 byl Vipap oceněn na 116 milionů německých marek, což tehdy představovalo zhruba dvě miliardy korun. Podle zprávy ministerstva zahraničí o českých aktivitách ve Slovinsku činil celkový objem investic do papírny v letech 1997 až 2010 kolem 142 milionů eur (přibližně 3,5 miliardy korun).