Česko stále čeká na souhlas s podporou obnovitelných zdrojů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ChristofferRiemer via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Evropská komise ještě neschválila systém podpory obnovitelných zdrojů, které jejich majitelé v Česku uvedli do provozu před rokem 2013. Právě kvůli tomu předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková odmítla na konci loňského roku vypsat podporu na letošní rok. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek tehdy sliboval, že EK český systém posvětí do konce dubna.

Teď ministerstvo hovoří o tom, že Brusel by měl systém podpory schválit v řádu týdnů. „Komise má všechny výpočty, kterými prokazujeme, že systém nevede k nadměrné podpoře. Argumentujeme, že jsme v minulosti zrušili pro solární elektrárny daňové prázdniny a zavedli solární daň,“ uvedl na konferenci Solární energetika a akumulace šéf podpory OZE na MPO Pavel Jirásek. Česko tvrdí, že jeho systém podpory byl velmi podobný německému, o němž už komise dříve prohlásila, že je v souladu s pravidly pro veřejnou podporu.

Česko trh zkoumalo už před stanovením podpory a navíc mohlo podporu novým zdrojům meziročně snížit o 5 procent.

„Neměl by být rozdíl v tom, jak komise nahlížela na německý systém a jak posuzuje ten český,“ uvedla Petra Němečková z právní služby EK. Český systém měl mechanismus, jak bránit nadměrné podpoře. „Německo se zavázalo, že bude vyhodnocovat podmínky na trhu každé čtyři roky a popřípadě přijme korekční opatření. To prošlo. My jsme zkoumali trh před stanovením podpory, navíc jsme mohli podporu pro nové zdroje meziročně snížit o pět procent,“ dodal dřívější místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček.

Navzdory ujištěním žijí pořád provozovatelé obnovitelných zdrojů v nejistotě. Loňské nařízení vlády uvádí, že výplata podpory by se zastavila, kdyby komise řekla, že česká podpora neodpovídá unijním pravidlům. K urychlenému dokončení notifikace podpory vyzvalo i Teplárenské sdružení ČR.