Český dopravní průmysl loni přidal. Podniky táhl hlavně export

Výroba L-410 v Kunovicích

Výroba L-410 v Kunovicích Zdroj: Euro Martin Pinkas

Výrobci přístrojů a komponentů pro dopravní průmysl mají za sebou úspěšný rok. Společnostem z oboru letectví a železnice pomohl především vývoz. Firmám sdruženým ve Svazu českého leteckého průmyslu loni vzrostly tržby na téměř čtrnáct miliard korun. Jako meziroční růst celého oboru uvádí svaz 15 procent. Export se zvýšil téměř o pětinu na 10,5 miliardy.

Svaz sdružuje přes dvě desítky společností, jejichž tržby reprezentují odhadem dvě třetiny trhu. Druhou velkou oborovou organizací je Asociace leteckých výrobců, která statistiky nezveřejňuje.

„Tržby v letecké výrobě a leteckých službách rostou rychleji než neletecké tržby, což znamená, že se firmy s multioborovým záběrem více zaměřují na leteckou výrobu,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Alice Undusová. Podniky se zaměřují hlavně na výrobu a sestavování letadlových konstrukčních celků, vývoj a výrobu pohonů letadel, letadlové techniky, palubních přístrojů, palubních kuchyní a interiérů letadel a výrobu obráběných dílů.

14 miliard korun loni utržily podniky sdružené ve Svazu českého leteckého průmyslu

„Společně s růstem tržeb a exportu rostly i investice jednotlivých firem do výzkumu, vývoje a majetku,“ doplnila Undusová. Zmíněné investice činily dvě miliardy, tedy téměř dvojnásobek roku předchozího. Svaz reprezentuje například firmy Aero Vodochody, Jihlavan, GE Aviation, Znojemské strojírny, LOM Praha nebo Zlin Aircraft.

Loni se dařilo i kolegům z železničního průmyslu, který má v Česku výrazně větší základnu. Podle údajů železniční asociace vykázaly firmy z oboru mírný nárůst tržeb o pět miliard na 84 miliard. Tahounem byl rovněž export, jehož podíl na tržbách se vyšplhal nad polovinu. „Nebýt zahraničních zakázek, tak by řada firem musela utlumit výrobu,“ uvedla ředitelka asociace Marie Vopálenská. Železniční průmysl zaměstnává v tuzemsku přes 20 tisíc lidí.