Český výrobce tobogánů Sportakcent zkrachoval

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Dluhy v desítkách milionů korun zůstaly po tuzemském dodavateli technologií pro veřejné bazény Sportakcent. Majitel a bývalí manažeři svalují jeden na druhé vinu za bankrot.

Český výrobce skluzavek, tobogánů a technologií pro velké bazény Sportakcent je v konkurzu. Firma dodávala vodní technologie například pro českou expozici na výstavě Expo 2015 v italském Miláně. Za firmou zůstaly dluhy v desítkách milionů korun. Mezi největší věřitele patří ČSOB nebo kampelička Ney.

„Zjistili jsme, že naši bývalí manažeři si založili firmu, na kterou převáděli zakázky a zaměstnance. Následně jsme se Sportakcent pokoušeli zachránit, to se ale již bohužel nepodařilo,“ řekl na dotaz deníku E15 majitel společnosti Stanislav Pavel. Na někdejšího generálního ředitele Jaromíra Kafku dokonce podal trestní oznámení.

Dřívější manažeři však verzi majitele Sportakcentu popírají. „Společnost  jsem opouštěl zejména kvůli neshodám s vedením společnosti stejně jako finanční ředitel Jaroslav Krutský. V momentě mého odchodu byla společnost po stránce obchodní a realizační bez problémů a ve výhledu měla několik zakázek k realizaci a dostatečné kapacity k jejich naplnění,“ uvedl bývalý ředitel Sportakcentu Kafka. Za jeho působení prý firma naopak zvýšila obrat i zisk o desítky procent.  

Největším zajištěným věřitelem Sportakcentu je Československá obchodní banka. Té firma dluží 39 milionů korun. ČSOB coby zajištěný věřitel již dala insolvenčnímu správci pokyn ke zpeněžení movitého majetku dlužníka. Dalších 16 milionů korun přihlásilo do konkurzu Ney spořitelní družstvo.

Ještě v roce 2016 hlásil Sportakcent tržby kolem sta milionů korun. Firma měla rovněž rozsáhlé exportní plány po Evropě. Například do Francie dodala vysokorychlostní skluzavky se smyčkou Aqualoop. 

Majitel podniku Stanislav Pavel na přelomu milénia řešil problematické úvěry ve státní konsolidační agentuře. Později se angažoval například v boji o ovládnutí výrobce traktorů Zetor. Loni se objevil mezi adepty na oživení zkrachovalého vědecko-technologicko parku Nupharo u Ústí nad Labem.