ČEZ dostane zelenou ke koupi Energotransu

ČEZ

ČEZ

Mělnická teplárna Energotrans se definitivně ocitne v největší české energetické skupině ČEZ. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dospěl ke stanovisku, že není důvod nákup ČEZ v Mělníce zamítnout. Deníku E15 to potvrdily informované zdroje. Energotrans zásobuje teplem hlavní město Prahu.

ÚOHS zkoumal, zda ČEZ touto transakcí příliš neposílí své dominantní postavení na trhu – nad 75 procent v případě výroby elektřiny, která je vedlejším produktem teplárny. Na druhé straně už dříve zazníval názor, že spojení ČEZ – Energotrans poměry na trhu příliš nezmění. „Správní řízení probíhá, blížíme se k závěru,“ řekl šéf ÚOHS Petr Rafaj. Oficiální oznámení je podle dostupných informací možné očekávat během několika dnů, maximálně týdnů.

Schválení koupě Energotransu také znamená, že bude definitivně potvrzena i další transakce – prodej poloviny hnědouhelných dolů Mibrag, jichž se ČEZ naopak zbavuje. Německé doly i s projektem uhelné elektrárny Profen tak zcela ovládne Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče. EPH naopak skupině ČEZ prodává právě Energotrans.

Společnosti ČEZ a EPH se už dříve rozešly v hodnocení příležitostí na německém trhu. Zatímco Křetínský vidí investice do německých uhelných elektráren vzhledem k postupnému odchodu velké sousední země od jádra jako příležitost, ČEZ tento sektor vnímá jako rizikový kvůli odmítavým náladám německých obyvatel.

ÚOHS loni zvolil pro posuzování akvizice ČEZ v Mělníce nejpřísnější možný postup – pětiměsíční prodlouženou proceduru. Na přelomu roku ale bylo celé řízení přerušeno, protože antimonopolní úřad žádal od ČEZ i Energotransu detailnější informace. Podle dřívějších informací serveru Česká pozice dosáhla cena za Energotrans 14,5 miliardy korun.

Energotrans je jedním z výrobců elektřiny a tepla, kolem kterého se točí současný spor mezi ČEZ i EPH na jedné straně, a těžařskou společností Czech Coal Pavla Tykače na straně druhé. Mělnické teplárně letos vyprší kontrakt na dodávky uhlí, jednání o nové smlouvě ale zatím ztroskotávají na neshodách ohledně budoucí ceny suroviny.

ČEZ se v Mělníce chystá stavět také nový paroplynový zdroj, což podle všeho musel vzít antimonopolní úřad při posuzování transakce v potaz. Mělnická teplárna má zároveň strategický význam. Měla by být jedním ze zdrojů, který by zajišťoval nouzové dodávky elektřiny do hlavního města, kdyby v Česku nastal blackout – například kvůli náhlým přetokům elektřiny z německých větrníků.