ČEZ hledá budoucnost v zelené energii a teple

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia,

Každé euro, o které zlevní silová elektřina, srazí zisk ČEZ o miliardu korun. Mezi roky 2015 a 2017 může být propad víc než 10 eur. Lékem mají být v budoucnu příjmy z regulovaného byznysu.

Konec dobrodružství. ČEZ opouští myšlenku, že by si pro zachování vlastní velikosti kupoval v zahraničí konvenční elektrárny. Ještě na podzim firma mluvila o hnědouhelných aktivech Vattenfallu ve východním Německu jako o akviziční prioritě. V prezentaci k výsledkům za loňský rok už o německých dolech a elektrárnách nebyla řeč.

„Případ Vattenfall nebudeme komentovat,“ prohlásil tak trochu z povinnosti generální ředitel ČEZ Daniel Beneš den před lhůtou pro podání závazných nabídek. Loni už firma odpískala nákup Slovenských elektráren.

ČEZČEZ|Profimedia,

V příštích letech hodlá česká energetická skupina růst jen v plně nebo částečně regulovaném byznyse, který slibuje zajištěný zdroj příjmu i v době, kdy se klasická výroba elektřiny potácí na pokraji přežití. ČEZ chce investovat do nákupu zahraničních obnovitelných zdrojů, tepláren v Česku a Polsku a výhledově také do distribučních společností.
Na příštích pět let na to má připraveno 50 až 60 miliard korun.

„ČEZ se konečně smířil s tím, co se děje v německé energetice. Akvizice regulovaných aktiv dává smysl. Stejně jako polské uhelné teplárny, protože Polsko bude na uhlí ještě dlouho závislé,“ komentuje posun ve strategii ČEZ energetický poradce skupiny J&T Michal Šnobr.

Stabilní výnosy z provozu obnovitelných zdrojů nebo tepláren představují jednu z mála možností, jak bojovat s padající cenou silové elektřiny. Ještě loni ČEZ svou produkci prodával v průměru za 40 eur za megawatthodinu. Přesto ho meziroční pokles cen připravil o 5,6 miliardy korun provozního zisku EBITDA, který klesl o 10 procent na 65,1 miliardy korun.

Šnobr: ČEZ se konečně smířil s tím, co se děje v německé energetice

Letos utrží ČEZ za každou megawatthodinu v průměru necelých 35 eur. Očekává, že zisk EBITDA se kvůli tomu propadne na 60 miliard korun. Ovšem jen v případě, že firma dodrží plán a zvedne výrobu v uhelných a jaderných elektrárnách o 11 procent, což propad zisku zmírní o 4,2 miliardy korun.

Pokud se v letošním roce ceny elektřiny na burzách nezmátoří, bude příští rok ČEZ elektřinu prodávat už za méně než 29 eur za megawatthodinu. Nové akvizice spolu s rozvojem nových služeb by měly společnosti přinést dodatečný provozní zisk šest miliard korun až v roce 2020.

ČEZČEZ|e15

Generální ředitel ČEZu: Chceme vrátit provozní zisk nad 70 miliard