ČEZ loni v zahraničí vykázal 11 miliard korun provozního zisku

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Richard Rames, E15

Zahraniční akvizice energetické společnosti ČEZ v loňském roce vytvořily souhrnný provozní zisk (EBITDA) téměř 11 miliard korun. To je o dvě miliardy více než v roce 2010. Uvedla to mluvčí ČEZ Eva Nováková. ČEZ již ze svých zahraničních firem získal zpět zhruba 80 procent vložených prostředků.

„Rok 2011 byl zatím nejúspěšnějším rokem zahraničních akvizic ČEZ,“ uvedla Nováková. Celkový provozní zisk (EBITDA) společnosti ČEZ loni činil 87,3 miliardy korun. ČEZ loni dokončil první etapu výstavby větrných parků Fantanele/Cogealac v Rumunsku a zahájil budování druhé části. „Za rok 2011 vygeneroval park provozní zisk již přesahující jednu miliardu Kč,“ uvedla Nováková. ČEZ nyní v Rumunsku provozuje 155 větrných turbín, což jsou téměř dvě třetiny plánovaného instalovaného výkonu 600 megawattů.

ČEZČEZ | E15

„Dařilo se nám také v Turecku, kde naše dceřiné společnosti dosáhly provozního zisku přes 2,4 miliardy Kč, což je o jednu miliardu korun více než v předešlém roce,“ řekla mluvčí. ČEZ v listopadu zahájil v Turecku výstavbu paroplynové elektrárny Egemer o instalovaném výkonu 872 MW. Nyní se chce ČEZ v zahraničí soustředit zejména na obnovitelné zdroje. V prosinci koupil většinový podíl v polském developerovi větrných parků Eco - Wind Construction Polsko, který má ve svém portfoliu projekty větrných farem o celkovém instalovaném výkonu přes 700 MW.

V příštích letech plánuje ČEZ v zahraničí vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 3000 MW. Podle generálního ředitele Daniela Beneše jsou obnovitelné zdroje za hranicemi dobrým zdrojem příjmů kvůli příznivým regulačním i přírodním podmínkám.

ČEZ v současnosti vlastní 76 zahraničních společností s téměř 14.000 zaměstnanci v osmi zemích střední a jihovýchodní Evropy a Turecku. Do tržeb Skupiny ČEZ přispívají tyto společnosti 67 miliardami korun a na stálých aktivech se podílejí jednou čtvrtinou.