ČEZ má podle Mládka rozšiřovat Temelín s pomocí dceřiné firmy

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Výstavbu nových jaderných zdrojů v České republice bude mít podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) pravděpodobně na starosti dceřiná společnost státem kontrolované firmy ČEZ. Tendr na výstavbu nových bloků v Jaderné elektrárně Temelín firma ČEZ letos zřejmě nevyhlásí, řekl v rozhovoru s tabletovým týdeníkem Dotyk generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

Mládek uvedl, že model dceřiné společnosti ČEZ pro výstavbu jaderných bloků schválí vláda nejpravděpodobněji, neboť takový scénář umožní rozložit případná rizika mezi dodavatele. V Národním akčním plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR, který chystají ministerstva průmyslu a financí, jsou tři varianty financování výstavby nových zdrojů. Jako preferovanou materiál uvádí investici ze strany ČEZ, případně její stoprocentně vlastněné dceřiné společnosti. Další možností je investice přes privátní sdružení investorů či výstavba přímo státem prostřednictvím nově založeného státního podniku.

Mládek ale už dříve v tomto týdnu řekl, že příliš nevěří, že by výstavbu financoval pouze ČEZ. Jako možnost tehdy uvedl výstavbu dceřinou společností ČEZ, které bude vyčleněno staveniště a jeho příprava, případně know-how. Právě kvůli způsobu financování ČEZ loni v dubnu zrušil tendr na dostavbu dvou bloků Temelína, když nedostal vládní garance.

ČEZ má zájem o Slovenské elektrárny

„Náš tým, který není malý, připravuje lokality v Temelíně i v Dukovanech. Ale zatím nejsme ve fázi, že bychom potřebovali dělat tendr,“ řekl Beneš týdeníku. V dlouhodobějším výhledu podle něj počítá firma s jedním novým blokem v Temelíně, jedním v Dukovanech. A někdy za dlouho by byl logicky další blok zase v Temelíně, uvedl Beneš. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž nedávno uvedl, že stavbu nového jaderného zdroje v Česku nelze zahájit, dokud pro ni nebudou stabilní podmínky.

Šéf ČEZ také potvrdil zájem společnosti o Slovenské elektrárny. „Absolutně zapadají do našeho plánu. Mají synergie, počínaje údržbou, dispečinkem, obchodem. Případné sloučení s ČEZ by nebyl problém. Dává to veliký smysl,“ dodal.

Zhruba dvoutřetinový podíl ve společnosti Slovenské elektrárne chce prodat italský energetický koncern Enel. O podíl vedle firmy ČEZ vyjádřila zájem slovenská petrochemická skupina Slovnaft spolu s maďarským energetickým podnikem MVM Group.