ČEZ možná odejde z Albánie, situace v zemi je pro něj kritická

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Tuzemský energetický obr ČEZ nevylučuje, že kvůli napjatému vztahu s albánskými úřady z Albánie zcela odejde. V úterý se představitelé firmy sešli s premiérem vlády v Tiraně a odchod ČEZ ze země padnul jako jeden ze způsobu řešení složité situace, které tam společnost čelí. Podnik za první pololetí v Albánii vykázal provozní ztrátu 2,3 miliardy korun.

Podle hlavního analytika firmy Cyrrus Marka Hatlapatky by odchod ČEZ z Albánie nebyl pro trh velkým překvapením, vzhledem k problematické situaci, v níž se aktiva skupiny v této zemi nacházejí. „Je evidentní, že management ČEZ není schopen s albánskou vládou dohodnout rozumný způsob vyřešení sporů a odchod ze země by v takovém případě byl logickým krokem,“ řekl Hatlapatka pro server E15.cz

ČEZ získal 76 procent v distribuční společnosti CEZ Shpërndarje v roce 2009 za 102 milionů eur (tehdy asi 2,8 miliardy korun). Na konci loňska tamější regulační úřad ERE téměř zdvojnásobil tarify, které distribuční firma platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Distributor však zároveň nemohl zdražit proud koncovým zákazníkům. Firma se tak dostala do ztráty, což se negativně promítá i do hospodaření celé skupiny.

Vývoj provozního zisku ČEZ v Albánii:Vývoj provozního výsledku ČEZ v AlbániiVývoj provozního výsledku ČEZ v Albánii | CEZ(Zdroj: ČEZ)

Albánský regulátor dle informací z pololetní zprávy ČEZ učinil v červnu první krok k narovnání podmínek. „Rozhodl o snížení vstupní ceny elektřiny pro CEZ Shpërndarje z 2830 na 2200 ALL za MWh, se zpětnou platností od 1. 1. 2012,“ píše se v materiálu.

Situace energetického gigantu v Albánii je nicméně stále kritická. Podle serveru Motejlek.com začal ERE zhruba před týdnem projednávat možnost odebrání licence distribuční firmě CEZ Shpërndarje, ale nakonec věc odložil. Variantu odebrání licence dokonce podpořil i albánský ministr financí Ridvan Bode.

Představitelé firmy se nyní s albánským premiérem dohodli na nutnosti situaci rychle vyřešit. Vláda přislíbila nominovat své vyjednavače pro jednání s ČEZ do dneška. Podnik upřednostňuje buď dohodu s albánským státem, nebo prodej části či veškerých akcií své dceřiné firmy v Albánii třetí straně.

Albánci vyšetřují ČEZ pro podvod

ČEZ ale počítá také s variantou, že situace bude dál eskalovat. V takovém případě firma mimo jiné nevylučuje, že albánský regulátor opět zahájí řízení o odebrání licence. Společnost by poté mohla ukončit podnikání v zemi, avšak na rozdíl od „přátelského ukončení“ by následovala arbitráž s Albánií. Která varianta se nakonec uskuteční, chce mít ČEZ rozhodnuto do konce roku 2012.

Skupina už informovala Světovou banku, že hrozí riziko čerpání záruk, které banka za investice ČEZ v Albánii poskytla. V polovině letošního roku měla firma v Albánii ztrátu 2,3 miliardy korun. Loni tam vydělala 0,8 miliardy. Kumulovaný provozní zisk (EBITDA) skupiny ze zahraničí činil letos v pololetí 53,3 miliardy.

Provozní zisk ČEZ ze zahraničních akvizic celkem:Vývoj provozního zisku ČEZ ze zahraničních akvizicVývoj provozního zisku ČEZ ze zahraničních akvizic | CEZ(Zdroj: ČEZ)

ČEZ má významná aktiva v osmi státech, celkově působí v 16 zemích. Zisk EBITDA ze zahraničního podnikání v polovině letoška pokryl 71 procent investic firmy. Na dividendách ze zisku v zahraničí společnost vyplatila 8,8 miliardy korun. „Do konce letošního roku se dostaneme na dividendách přes deset miliard korun,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač.

Je otázkou, jak vývoj v Albánii ovlivní akcie firmy. „Pro investory by bylo nepochybně pozitivní, že by se odstranil jeden zdroj nejen aktuálních, ale dost možná i budoucích problémů pro ČEZ,“ poznamenal Hatlapatka. Podle něj investice v Albánii byla analytiky vždy brána jako určitý krok mimo hlavní geografickou strategii podniku. „Musel by se stát zázrak, aby bylo možné akvizici z celkového pohledu hodnotit jako úspěšnou,“ dodal.

Vývoj akcií ČEZ na pražské burze za posledních pět let:Graf 31. 10. 2012.Graf 31. 10. 2012. | vagaday@mf.cz