ČEZ: Při hrozícím kolapsu energetické soustavy může pomoci Temelín

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Při problémech v přenosové soustavě může první blok jaderné elektrárny Temelín snížit výkon až na polovinu. Tím významně přispěje k možnostem ochrany soustavy před jejím rozpadem. Takový je výsledek zkoušky zaměřené na regulační schopnosti nové turbíny, která se v elektrárně uskutečnila o víkendu, uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Podle společnosti ČEPS, která je provozovatelem české přenosové soustavy by ale ani nová možnost většího snížení výkonu Temelína nepomohla při náporu elektřiny z Německa, kterým česká přenosová soustava čelila na začátku roku. Je však velmi účinným nástrojem pro řešení jiných typů přetížení, zejména v rámci samotné české přenosové soustavy.

Dosud mohla temelínská jednička při problémech v přenosové soustavě snižovat výkon o 230 MWe (megawatt elektrického výkonu), o víkendu byla ověřena hranice regulačních schopností o dalších 300 MWe. Během víkendové zkoušky sledovali odborníci z Temelína především chování zařízení v nejaderné části elektrárny.

„Nejlepším provozním stavem je pro jadernou elektrárnu plný výkon. Nižší výkony jsou, laicky řečeno, srovnatelné s jízdou autem rychlostí 50 kilometrů za hodinu na čtyřku. Víkendovou zkouškou jsme si potvrdili, že blok můžeme provozovat na polovičním výkonu a po vyhodnocení získaných dat zvážíme rozšíření nabídky výkonu pro regulaci nebo řešení krizových stavů rozvodné soustavy,“ vysvětlil Bohdan Zronek, ředitel elektrárny.

Loni Temelín přispěl k udržení stability v přenosové soustavě v polovině března, kdy na tři hodiny druhý blok snížil výkon o 100 MWe. Důvodem bylo riziko přetížení rozvodné soustavy vlivem velké výroby větrných elektráren na severu Německa.

Právě neplánované přetoky elektřiny z německých větrných elektráren dlouhodobě ohrožují stabilitu středoevropské přenosové soustavy. Jejich výkon odpovídající 15 Temelínům a nedostatečná přenosová kapacita mezi severem a jihem Německa způsobují nárazová přetížení českých a polských přenosových linek. Hned dvakrát čelil provozovatel české přenosové soustavy ČEPS této situaci během letošního ledna. Stálo ho to desítky milionů korun.

ČEPS: Úprava výkonu Temelína není řešení

Podle ČEPS ale samotná dočasná úprava výkonu Temelína situaci nevyřeší. „Snížení výkonu elektrárny Temelín by částečně zlepšilo situaci na hranici s Rakouskem, ale zároveň by zhoršilo situaci na profilu s Německem. Jediným skutečně efektivním řešením by proto bylo zvýšení výkonu v importní oblasti (Rakousko) a snížení výkonu v exportní oblasti (Německo),“ řekla dnes mluvčí ČEPS Barbora Peterová. Uvedla, že zatím poslední problémy s nápory elektřiny řešil ČEPS minulý týden na česko-rakouské hranici.

Problémy s německou sítí by měl částečně vyřešit transformátor, který plánuje ČEPS postavit za 2,5 miliardy korun v Hradci u Kadaně. „V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby. Realizovat se začne v dubnu letošního roku,“ řekla dnes Peterová. Dodala, že do provozu bude transformátor uveden na konci roku 2016.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR a kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie.