ČEZ už nechce koupit Slovenské elektrárny, EPH zájem pořád má

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dean Calma/IAEA; Flickr.com

ČEZ už neplánuje koupit dvoutřetinový podíl italské společnosti ENEL ve Slovenských elektrárnách. „Rozhodli jsme se nepodat závaznou nabídku na koupi podílu, který drží Enel. I nadále jsme však připraveni diskutovat se slovenskou vládou i se společností Enel, jakým způsobem můžeme rozvoj slovenské energetiky podpořit,“ uvedl k rozhodnutí firmy její mluvčí Ladislav Kříž. Konkurenční EPH svůj zájem naopak potvrdil.

Česká energetická skupina tím reaguje na snahy slovenské vlády prodej italského podílu zablokovat a případně Slovenské elektrárně majetkově ovládnout. V polovině dubna slovenský premiér Robert Fico ENELu vzkázal, že prodat svůj podíl může, teprve až dostaví dva rozestavěné bloky jaderné elektrárny Mochovce. Jakýkoli prodej před dokončením elektrárny vláda jako minoritní vlastník zablokuje.

Vláda je zároveň připravena požádat slovenské soudy, aby znemožnily Slovenským elektrárnám nakládat s jejich majetkem. Na konci dubna nabyl právní moci rozsudek Krajského soudu v Bratislavě, který zrušil od počátku platnost smlouvy na pronájem vodní elektrárny Gabčíkovo Slovenským elektrárnám. Fico na základě tohoto rozsudku nyní po firmě požaduje vyplacení 492 milionů eur, které z prodeje elektřiny vyrobené v Gabčíkově získal.

Pokud Slovenské elektrárny částku nebude chtít vrátit, Fico je připraven firmu žalovat. „Mluvíme o půlmiliardové žalobě, která půjde proti společnosti ENEL a Slovenským elektrárnám. Proto budeme žádat majitele Slovenských elektráren, aby s majetkem nenakládali,“ tvrdí Fico.

Fico chce většinový podíl

Zdroje ze Slovenska soudí, že Ficovým cílem je získat ve Slovenských elektrárnách většinový podíl. Vlastník menšiny by pak dostal manažerské pravomoci. Stejný model už funguje ve Slovenském plynárenském priemyslu, kde je partnerem státu český Energetický a průmyslový holding (EPH). „Energetický a průmyslový holding potvrzuje, že pokračuje v účasti v procesu prodeje podílu, který ve společnosti Slovenské elektrárně drží italská firma Enel. EPH podá závaznou nabídku,“ uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Ani EPH však příliš nestojí o nové bloky v Mochovcích, jejichž výstavba se prodlužuje a prodražuje. Původně měly stát 2,8 miliardy eur, teď se hovoří o ceně 4,5 miliardy eur. Podle propočtů poradenské společnosti Candole potřebují cenu elektřiny alespoň 80 až 90 eur za megawatthodinu, aby se investice začala vracet. Teď se silová elektřina prodává za méně než 35 eur. Dokud se ceny elektřiny nezvednou, nebude mít smysl nové bloky spustit. Firmě by do nákladů začaly padat vysoké odpisy, které by ji dostaly do účetní ztráty.