ČEZ ztrojnásobí kapacitu zelených elektráren, výkonem překonají Temelín

Rumunský větrný park Fantanele Cogealac, který má výkon 600 megawattů.

Rumunský větrný park Fantanele Cogealac, který má výkon 600 megawattů. Zdroj: CEZ

V příštích osmi letech chce energetická skupina koupit 1600 megawattů v obnovitelných zdrojích. Zaměří se na Polsko, Německo, Francii a Velkou Británii.

ČEZ se chystá k velkému skoku do zelené energetiky. „V příštích osmi letech bychom rádi ztrojnásobili instalovanou kapacitu, kterou v obnovitelných zdrojích ČEZ má,“ říká v rozhovoru pro E15 Tomáš Pleskač, ředitel divize nová energetika ve společnosti ČEZ. Z nynějších 800 megawattů by se měl dostat na instalovaný výkon 2400 megawattů. Pro srovnání - oba bloky Jaderné elektrárny Temelín mají dohromady výkon 2110 megawattů.

Zároveň firma hledá způsoby jak expanzi financovat. Jedním z modelů je nákup nových elektráren, které ČEZ zkonsoliduje do jednoho celku, a pak jeho část prodá investorům. Prvním testem tato varianta projde v Česku, kde už ČEZ vyčlenil k prodeji sedminu akcií fondu kvalifikovaných investorů, který spravuje solární, větrné či bioplynové elektrárny energetické skupiny.

„Přijde nám správné vyzkoušet, jak se trh bude na takový nástroj dívat. Pak se dá použít i na obnovitelné zdroje, které budeme mít v zahraničí, a může vytvořit dodatečné finanční prostředky na rozvoj společnosti,“ vysvětluje Pleskač. Mezi zájemci jsou tuzemští i zahraniční investoři. Transakci ČEZ dokončí letos.

Rumunský park hledá investory

V minulosti ČEZ o podobném modelu mluvil také v souvislosti s rumunským větrným parkem Fantanele Cogealac, který má výkon šest stovek megawattů. „Byli zájemci, kteří nás oslovovali a měli zájem o majetkový vstup. Oficiálně jsme prodej nikdy neoznámili, ale případným jednáním se nebráníme,“ říká Pleskač. Rumunský větrný park získal loni zpět nárok na plnou podporu v podobě dvou zelených certifikátů za každou vyrobenou megawatthodinu elektřiny. To by mohlo případný zájem investorů opět oživit.

ČEZ provozuje solární, větrné, malé vodní a bioplynové elektrárny v Česku, Polsku, Bulharsku a Rumunsku. Nově se chce energetická firma zaměřit na nákup a výstavbu elektráren v Německu, Francii a Velké Británii a Polsku. Pokud má firma splnit cíl rozvoje obnovitelných zdrojů, bude muset pořídit elektrárny s výkonem 1600 megawattů. To odpovídá výkonu tří bloků jaderné elektrárny Dukovany.