ČEZ zvedne výrobu, ač spotřeba neroste

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetická skupina ČEZ má letos mimořádně vysoké sebevědomí. Provozní zisk se má v tomto roce vyšplhat na 70 miliard korun, což je o pět miliard více, než odhadovali analytici. A jen o dvě miliardy méně, než byl loňský výsledek. Cestou k ambicióznímu cíli má být zvýšení výroby elektřiny o 11 procent a úspory 6,4 miliardy korun.

Výroba elektřiny poroste díky startu nové uhelné elektrárny Ledvice a modernizovaného Prunéřova. Pomůže i vyšší výkon jaderných elektráren. Celkem plánuje ČEZ vyrobit o 6,4 terawatthodiny více než loni. To je pro představu skoro půlroční spotřeba domácností. A to v situaci, kdy firma čeká, že spotřeba proudu vzroste v lepším případě jen neznatelně.

„Část vyšší výroby půjde na vývoz. Chceme také zvednout podíl na českém trhu,“ říká ředitel pro obchod a strategii Pavel Cyrani. Věří, že ČEZ získá část trhu díky modernizovaným elektrárnám, kterým se zvýšila účinnost. Mohou tak se ziskem vyrábět i při cenách kolem 32 eur za megawatthodinu, což některé nezávislé elektrárny nezvládnou.

Zisk ČEZ klesl kvůli cenám elektřiny a nižší výrobě

Vzhledem ke stavu, v němž se dlouhodobě nachází evropská energetika, nejsou hospodářské výsledky ČEZ za rok 2014 až tak špatné. Elektřinu loni firma prodávala kvůli propadu cen o 14 procent levněji než v roce 2013. Tržby se firmě propadly jen o osm procent na 200,7 miliardy korun a provozní zisk EBITDA skončil na čísle 72,5 miliardy korun, což je o 12 procent méně než v roce 2013. O půl miliardy korun tak firma překonala vlastní cíl pro loňský rok.

K poklesu cen elektřiny, které z provozního zisku umazaly 6,6 miliardy korun, se přidala ještě teplá a suchá zima a nižší výroba v uhelných elektrárnách, z nichž část stála kvůli modernizaci. Počasí a nižší výroba snížily zisk o dalších 5,8 miliardy korun.

čezčez|E15

Loňský čistý zisk ČEZ výrazně osekalo přecenění jeho balkánských aktiv. Celkem firma v účetnictví odepsala sedm miliard korun z hodnoty svých dcer v Bulharsku a Rumunsku a z hodnoty vlastněných akcií maďarské rafinerské společnosti MOL.
Přesto se společnosti povedlo dohodnout se s Albánií na vyplacení 100 milionů eur náhrady za vyvlastněnou distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. V Rumunsku a Bulharsku vyjednala s dlužníky z řad státních firem úhradu nebo zápočet pohledávek v hodnotě přes jednu miliardu korun. „Letos by konečně měla být schválena nová pravidla podpory obnovitelných zdrojů v Rumunsku, což se pozitivně projeví i v našich větrných parcích Fantanele a Cogealac,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Letos by konečně měla být schválena nová pravidla podpory obnovitelných zdrojů v Rumunsku, což se pozitivně projeví i v našich větrných parcích Fantanele a Cogealac

V letošním roce si ČEZ hodlá ze svých zahraničních dcer stáhnout minimálně sedm miliard korun v hotovosti. „Jednak půjde o výplatu dividend, jednak o výsledek refinancování našich akvizic,“ říká finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Zejména dceřiné firmy ČEZ v Polsku a distribuční společnost v Rumunsku si na sebe vezmou úvěry a peníze pak vyplatí tuzemské mateřské společnosti.

Do loňského hospodaření se už stačila promítnout úsporná opatření, která si ČEZ naordinoval na nadcházející dva roky. Letos se úspory vyšplhají na 6,4 miliardy korun ve srovnání s původním podnikatelským plánem. Z toho chce 4,5 miliardy
korun ČEZ ušetřit na provozních nákladech a s 1,5 miliardy korun počítá v podobě vyšší marže.