Chalupa chce stop průzkumu plynu z břidlic do roku 2014

plyn, břidlice

plyn, břidlice Zdroj: profimedia.cz

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) navrhuje nepovolovat průzkumy pro těžbu břidlicového plynu v Česku, a to do 30. června 2014. Podle něj to neznamená "zákaz na vždy". Moratorium má ale vytvořit čas pro upravení zákonů, aby obsahovaly jasná pravidla pro používání současných průzkumných technologií. Návrh moratoria dostane ke schválení vláda, zabývat by se jím měla v říjnu.

Proti průzkumu ložisek břidlicového plynu a těžbě se postavili ekologové, hejtmani, radnice i obyvatelé lokalit, kde by zásoby plynu mohly být. Kritici namítají, že metoda hydraulického štěpení by mohla ohrozit životní prostředí i kvalitu podzemních vod.

Ministerstvo chce proto i pro průzkumné vrty do roku 2014 moratorium, protože technologicky probíhají podobně jako samotná těžba. Do konce příštího roku vypracovat analýzu o dopadech používaných metod průzkumu. Využít chce i zkušenosti ze sousedního Polska. Do pololetí příštího roku by měly být pak hotovy návrhy novel geologického či horního zákona, které mají pravidla upravit.

„Je potřebné analyzovat současný právní rámec stanovování průzkumných území, průzkumu a těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu a navrhnout právní úpravy tak, aby reflektovaly aktuálně používané technologie a jejich vliv na životní prostředí,“ uvedl Chalupa.

Čtěte také:

Hašek chce v Česku zakázat těžbu břidlicového plynu

Přechod USA k plynu snížil emise CO2 na minimum za 20 let

Jiří Hanzlíček: Co s českým břidlicovým plynem?

Současný stav podle Chalupy neposkytuje ani právní jistotu, která by Českou republiku ochránila například před případnými arbitrážemi. „Nechtěl bych se dostat do situace, kdy soukromá firma bude po České republice požadovat v arbitráži ušlý zisk jen proto, že česká legislativa nebyla schopná dostatečně kvalitně pokrýt tuto oblast. Mojí ambicí je udělat takovou právní úpravu, která stanoví jasná pravidla hry. To současná legislativa neumožňuje,“ dodal Chalupa.

Dotčené obce považují dvouletou lhůtu za pouhé oddálení problému. Jako šalamounské řešení označila situaci berounská starostka Šárka Endrlová. Trvá na tom, že by měla být tato metoda těžby zakázána na celém území ČR. „Vidím za tím pouze snahu zchladit vášně, nikoliv skutečné řešení. Nerozumím tomu, proč se ministerstvo potřebuje rozmýšlet, jestli může být metoda hydraulického frakování během dvou let méně škodlivá,“ řekla.

Těžaři o povolení k průzkumu břidlicových plynů žádají také například na části Náchodska a Trutnovska. Náchodský starosta Jan Birke (ČSSD) řekl, že Chalupův návrh je pro Náchodsko pro další dva roky dobrá zpráva. „Považujeme to ale trochu za šalamounské řešení, protože ten problém tu bude v červnu 2014 znovu,“ uvedl Birke.

Pokud ve skutečnosti vydání moratoria souvisí s hydraulickým štěpením, které vyvolává obavy, měla by se česká vláda soustředit na tuto metodu a ne na průzkum břidlicového plynu, sdělil generální ředitel firmy Hutton Energy David Messina. Upozornil, že metoda hydraulického štěpení se v ČR bezpečně používá už 20 let. Návrh moratoria podle něj není legální a nemůže uspět, firma proto zatím nepřipravuje žádné právní kroky. Firma Hutton Energy chce pokračovat v komunikaci s klíčovými účastníky procesu a bude postupovat podle současné legislativy, dodal Messina.

Úplný zákaz těžby chce část senátorů

Rezort životního prostředí se ale nepřiklonil k postoji některých senátorů, kteří připravili návrh na úplný zákaz metody těžby břidlicového plynu hydraulickým štěpením. V budoucnu by se mohl uskutečnit, až budou dostupné lepší technologie, míní ministr.

Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii nebo v Bulharsku. Její zastánci naopak argumentují příkladem USA, které se díky těžbě už předloni staly největším producentem plynu na světě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vedlo v USA využívání břidlicového plynu místo uhlí k prudkému poklesu emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě | EIA

Velké plány má s břidlicovým plynem sousední Polsko. Britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell pak nedávno oznámila, že hodlá ročně investovat nejméně miliardu dolarů do nekonvenční těžby plynu v Číně. Tamní rezervy plynu v nekonvenčních zdrojích jsou považovány za největší na světě.