Chybí ochranné pomůcky proti ebole, firmy nestíhají vyrábět

Zdravotník v ochranném oděvu proti ebole

Zdravotník v ochranném oděvu proti ebole Zdroj: ctk/ap

Hrstka společností z celého světa, které vyrábějí ochranné pomůcky proti ebole, nezvládá držet krok se současnou krizí. Speciální obleky přitom nedocházejí jen na západě Afriky, ale i v USA.

Když tento měsíc začaly v Sierra Leone docházet ochranné obleky, rozhodla se je kalifornská organizace World Vision nakoupit v USA a poslat přes oceán. Dodavatelé, na které se obrátila, ale neměli dobré zprávy. Obleky jsou totiž nedostatkovým zbožím i ve Spojených státech.

„Prožili jsme několik bezesných nocí,“ řekla deníku Wall Street Journal Jennifer Mounsey z World Vision. „Všechny nás to vyděsilo.“

Ochranné obleky, návleky na boty, roušky či brýle, chránící zdravotníky před tělními tekutinami, prostřednictvím kterých se ebola šíří, se staly jedním ze symbolů současné epidemie. Vyrábí je ale jen několik společností na světě.

USA mezi top zákazníky

Přestože firmy jako DuPont v posledních měsících navýšily své výrobní kapacity až na trojnásobek, nedaří se jim držet krok se stále narůstající poptávkou. V období, kdy nezuří epidemie, se totiž jedná o pomůcky, o které má zájem jen velmi omezený počet zákazníků.

Mezi největší odběratele přitom nepatří jen západoafrické země, ale i americké nemocnice a vládní agentury. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí tento měsíc objednalo ochranné pomůcky za 2,7 milionu dolarů do takzvaných strategických národních rezerv. Stejná organizace pak nařídila státním nemocnicím a hasičům, aby si zajistili ochranné obleky pro případ zásahu u nemocného s podezřením na ebolu.

DuPont musel kvůli vlně poptávky dokonce přikročit k neobvyklému opatření a odložit například dodávky do chemických provozů, které používají stejné obleky jako zdravotníci bojující proti epidemii. Firma přislíbila, e nebude zvyšovat ceny, distributoři ale tento krok učinit mohou.

Ceny rostou

World Vision chtěla do Afriky poslat 20 tisíc kompletních ochranných obleků, narazila ale na problém při shánění obličejových masek. Během pěti týdnu, kdy organizace připravovala zásilku, jejich ceny stouply z 2,14 na 2,74 dolarů za kus, následně zmizely ze skladů úplně, aby nakonec byly k dispozici až těsně před termínem odeslání.

S problémy se zajištěním ochranných pomůcek se ale potýkají i mnohem známější organizace. Lékaři bez hranic v červnu nakoupili obleky, které jim stačily jen do konce července. Od té doby čerpají ze zásob svého obřího skladu v Bruselu.

Lékaři bez hranic se snaží pomáhat i dalším organizacím, organizace se tak nakrátko stala významným dodavatelem obleků. „Když dojde k zemětřesení, tak svůj dodavatelský řetězec zatížíte nanejvýš na měsíc,“ uvedl pro americký list šéf bruselského skladu Jean Pletinckx. „Situace kolem eboly ale není pod kontrolou, a tak nikdy nevíte, kdy přijde další vlna,“ dodal. „Je to jako mít trvalé zemětřesení.“